Kralova vila v Prachaticích se buď stane kulturní památkou, nebo ji čeká demolice

27. duben 2016

Nebýt party mladých lidí, zůstala by vila Johanna Nepomuka Krale v Prachaticích zarostlá křovím. Členové spolku Živá vila uklidili okolí a budovu z 30. let minulého století využívají ke koncertům a výstavám. Na ministerstvu kultury nyní usilují o zápis Kralovy vily mezi památky.

„Mám k ní vztah studijní i osobní, protože poslední dva roky tady téměř každý víkend pracujeme,“ říká Barbora Staňková, studentka dějin umění a předsedkyně spolku.

Se svými kamarády musela nejdříve upravit velice zarostlou zahradu. „Do vily se ani nedalo dostat, všude tady byly keře, křoví a neudržované stromy. Bylo to v tristním stavu,“ vzpomíná

Nyní už je možné do vily vstoupit. V přízemí se nachází předsíň s velikým oknem, obývák spojený s jídelnou, původní pánská pracovna, kuchyně, přípravna jídel a pokoj pro kuchařku. „Jsou tu původní dveřní výplně, krb a všude je také původní parketová podlaha,“ ukazuje studentka.

První patro domu sloužilo soukromým účelům. Je zde tedy dětský pokoj, ložnice a šatna s původními vestavěnými skříněmi, hostinský pokoj a pokoj pro chůvu.

Podle Barbory Staňkové si vila rozhodně zaslouží zařazení mezi památky. „Ve 30. letech si ji nechal postavit místní podnikatel Johann Nepomuk Kral, který měl vedle pražírnu kávy a oříšků a velkoobchod s koloniálním zbožím. Pro stavbu najal významného vídeňského architekta Fritze Reichla a Kralova vila je jeho jedinou stavbou v Čechách. Už z toho důvodu si myslíme, že stojí za to ji zachovat,“ dodává.

Osud Kralovy vily v Prachaticích záleží na rozhodnutí ministerstva kultury. Pokud ji prohlásí za památku, zachrání ji od demolice a studentka dějin umění Barbora Staňková odevzdá diplomovou práci o stavbě, kterou spolu s kamarády uchovala pro další generace.

Mladí lidé pečují o Kralovu vilu v Prachaticích. Usilují to, aby byla zapsána mezi památky. JInak hrozí budově ze 30. let 20. století demolice
autor: Václav Malina
Spustit audio