Kraslicemi, krajkami a folklorními zvyky ožilo Jihočeské muzeum

18. březen 2018

Stovky kraslic představuje velikonoční výstava v Českých Budějovicích. Tradičně ji pořádá Jihočeské muzeum, tentokrát pod názvem O červených vejcích. Návštěvníci si můžou kraslice nejen prohlédnout, ale i sami vytvořit.

„Velikonocím předchází hlavně postní období, která tady připomínáme. Začínáme masopusty a ukazujeme průřez naší sbírkou dokumentárních fotografií z různých míst jižních Čech,“ říká garantka výstavy a etnografka Hana Soukupová.

Název expozice O červených vejcích připomíná starý regionální výraz pro velikonoční svátky. Ty se totiž dříve na jihu Čech neobešly bez červeně nabarvených a nazdobených vajíček. „Je to právě výraz už dost zapomenutý, našli jsme ho v literatuře, a tak ho chceme připomenout,“ dodává Hana Soukupová.

Část výstavy nabízí ukázku kraslic od Pardubicka, Přeloučska, přes Moravu až po Slovensko nebo Ukrajinu. Ze svého fondu je zapůjčilo Národní muzeum v Praze. Návštěvník má tak možnost porovnat techniky barvení vajec z různých regionů.

Podle Hany Soukupové v jižních Čechách převládala takzvaná vosková batika. „Nevím, jestli je dneska až tak oblíbená, protože ono je vlastně docela těžké už jenom obarvit to velikonoční vajíčko, ale jak je vidět, bylo mnoho autorek, které to dobře uměly,“ ukazuje garantka výstavy.

Expozice představuje také unikátní sbírku kraslic, kterou pro Jihočeské muzeum vytvořila akademická sochařka a bývalá předsedkyně Národopisného sdružení Zorka Soukupová. V dalších vitrínách jsou zastoupené významné regionální autorky velikonočních vajíček a dalších předmětů, například Ivana Volková, Anna Skálová nebo Marie Husarová. „Marie Husarová byla asi úplně nejznámější autorkou křemežských strak a tady můžeme vidět, že ona také aplikovala tyhle metody na textil, což je docela zajímavé,“ doplňuje Hana Soukupová.

V rámci doprovodného programu návštěvníci uvidí několik ukázek tradičních lidových řemesel. „V sobotu 24. března máme dokonce celý velikonoční den v muzeu. Budou tady hry pro děti, kuličkiáda, návštěvníci se budou moci podívat, jak se zdobí tradiční kraslice, a na řadu dalších lidových řemesel,“ zve Hana Soukupová.

Výstava O červených vejcích v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích potrvá do 8. dubna.

autor: mvo
Spustit audio