Krokodýlí zoo je plná vajec. K některým se neodváží přiblížit ani ošetřovatelé

4. květen 2016

Krokodýli nilští berou rodičovství velmi vážně. A to ještě před tím, než se jejich potomstvo narodí. Tato zvířata, která naši planetu obývala už před několika milióny lety, se po nakladení vajec promění v nehybné sochy. V případě nebezpečí jsou z nich ale okamžitě smrtící nástroje.

Sotva otevře člověk terárium, samice dá jasně najevo, že ji při hlídání vajec nikdo nesmí rušit. „Samice to myslí naprosto vážně. Vajíčka si hlídá a skutečně by případného narušitele zabila,“ potvrzuje ředitel Krokodýlí ZOO Protivín Miroslav Procházka.

Při krmení zvířat se musí mít ošetřovatelé velmi na pozoru a musí dodržovat určitá bezpečnostní pravidla. „Musíme nejprve vždy spustit mříž, která oddělí prostor s krokodýly od prostoru, kam vstupuje ošetřovatel. Byť jsou zvířata na ošetřovatele zvyklá, v období páření jsou dost nekompromisní,“ dodává Miroslav Procházka.

Další krokodýlí vajíčka jsou uložená v líhni ve speciálních inkubátorech. První mláďata by se měla vylíhnout v polovině května. Některá zůstanou v Protivíně a některá si odvezou další chovatelé do celého světa.

Spustit audio