Krumlov navštívil legendární karikaturista, který spolupracoval s Pink Floyd

19. duben 2012

Kreslil pro studio Walta Disneyho, karikoval mnohé světové politiky, spolupracoval s kapelou Pink Floyd a všichni ho za to chválili.

Takový je britský mistr kresleného humoru Gerald Scarfe. Ten nyní vůbec poprvé vystavuje v České republice. Setkal se tu se svými fanoušky. O jeho podpisy byl v Egon Schiele Art Centru opravdu nebývalý zájem. Fanoušci přicházeli s plakáty, deskami, knihami, fotografiemi a Gerald Scarfe s velikou radostí a trpělivostí podepisoval více než hodinu.

„Jsem úplně nadšený, kolik lidí přišlo a zná Pink Floyd a jejich Zeď a jak je pořád populární. Je to kultovní film. Když jsem začal s Floydy na Zdi spolupracovat, tak mě vůbec nenapadlo, že ještě po třiceti letech budu podepisovat desky, plakáty a knížky. To dokazuje, jak silná to byla věc,“ cení si zájmu Scarfe.

V Schieleho centru je na třicet originálů kreseb, které Gerald Scarfe vytvořil pro Pink Floyd. Výstava ale ukazuje také další záběr Scarfovy tvorby. V té reagoval také například na události v Československu v roce 1968. „Byl jsem velmi naštvaný, co se dělo ve vaší zemi. Mou prací je reagovat na události, které se stanou a jedinou cestou, jak na ně poukázat, je kreslit. Když něco nakreslím pro Sunday Times, které mají jen v Londýně dva miliony čtenářů, věřím, že to může mít nějaký efekt. Že si lidé uvědomí, že něco není v pořádku. To je má jediná zbraň,“ hovoří o svém poslání.

Ikona britské politické karikatury si neváhá střílet z mnoha světových politiků: vděčným a častým objektem je George Bush, ale i britská královská rodina. Přesto je Gerald Scarfe nositelem ocenění britské královny. „Nejdůležitější je pro mě svoboda projevu. Chci, aby svoboda slova existovala kdekoliv na světě, i když to lidé třeba nechtějí slyšet,“ vyjadřuje naléhavé přání Scarfe.

Výstava kreseb Geralda Scarfa v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru potrvá až do 28. října.

autor: pku
Spustit audio