Krumlov si u ministerstva stěžuje na dietní stravování žáků. Stojí ho 180 tisíc ročně

Vedení města Český Krumlov v úterý poslalo dopis ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD). Žádá ji v něm, aby přehodnotila vyhlášku o školním stravování žáků, kteří mají dietu. Pro Český Krumlov to totiž ročně znamená výdaj 180 000 korun navíc. Novinářům to řekl krumlovský starosta Dalibor Carda (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

Ze zhruba 1300 žáků škol, které zřizuje Český Krumlov, se to týká jedenácti školáků. "Když přišlo nařízení ministerstva školství, aby byly potraviny v oddělených místnostech, přestali jsme loni na chvíli vařit, protože jsme to podle předpisů nebyli schopni udělat.

Postupně jsme začali jídlo vozit z nemocnice. Je to podle mě naprosto nesmyslné. Dietní stravování 11 dětí nás tak stojí 180 000 korun ročně a mohlo být zdarma, protože to vařily za mzdu kuchařky, které normálně ve školách vaří," řekl Carda.

Ministerstvo školství se podle mluvčí Kláry Bílé zabývá veškerými podněty a dopisy, které dostane. "Až dopis přijde a budeme znát jeho obsah a jeho znění, budeme se jím zabývat a odpovídáme ve stanovených lhůtách," řekla Bílá.

Děti odděluje provaz, na obědy chodí do jiné budovy. Poměry na brněnské škole prověří inspekce

Číst článek

Tři jídelny ve školách zřizovaných městem zvládaly podle Cardy všechna žádaná dietní jídla: diety pro cukrovkáře, jaterní požloutenkové diety či bezlepkové diety, a to i ze surovin, které si dodali lidé sami. Čtvrtá jídelna v Linecké ulici jídlo dovážela.

Podle místostarosty Josefa Hermanna (KDU-ČSL) předpis školám znemožnil vařit pro žáky, kteří potřebují dietní stravování. Krumlovští žáci tak byli ve školách rok bez dietního stravování. "Potom, co jsme si vyhodnotili, že je to předmětem poměrně velkých stížností a velkých problémů rodičů, začali jsme dodávat z Nemocnice Český Krumlov dietní stravu pro naše žáky do všech škol. Je to velmi nákladná záležitost," uvedl.

Rada proto podle něj požádala ministryni, zda by nemohla vyhlášku přehodnotit. "Domníváme se, že není únosné, abychom dodávali stravu od nemocnic, je to problém celé republiky," řekl Hermann.

Jak doplnil, město by si podle vyhlášky mělo sehnat zdravotnické terapeuty i přebudovat stravovací zařízení, což by Krumlov podle odhadů stálo čtyři miliony korun. "V malých obcích, kde není nemocnice, to znamená, že máma musí zůstat doma a to jídlo uvařit. My nemůžeme ty děti vydělit a říci: 'Postarejte se o sebe sami', protože si myslíme, že to není fér," dodal Carda.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme