Kvůli bobrům hrozí i záplava. Rybáři proto už mohou tato zvířata lovit

27. červen 2015

Rybáři na jihu Čech mohou od 25. června lovit bobry evropské. Nové opatření má zabránit škodám, které tato zvířata způsobují.

„Bobr páchá velké škody na rybničních stavbách, hlavně dělá díry v hrázích, přehrazuje vodní toky a způsobuje tak kolaps vodohospodářského systému,“ vysvětluje předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. Proto je přítomnost bobra evropského v kraji pro rybáře noční můrou.

Bobr by znamenal zkázu také v obci Halže na Tachovsku. Potvrdil to bývalý starosta František Čurka. „Umělými hrázemi zvyšuje hladinu. Hrozí pak i nebezpečí zatopení některých nemovitostí,“ uvedl.

V současnosti se tento zvláště chráněný druh živočicha vyskytuje na Šumavě, na Moravě a v Českém lese. Pravděpodobnost, že zavítá i na Třeboňsko, je tedy velká.

Nový program péče o bobra evropského proto počítá i s jeho odchytem nebo odlovem. Podle Jiřího Bureše ze Správy Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko to ale není úplně jednoduché. „Bobr, pokud ho lidé neloví, žije normálním denním životem a můžeme jej sledovat. Ale jej začnete střílet, okamžitě zareaguje a přejde na noční aktivitu. Dny pak tráví v norách, zdržuje se pod vodou, takže ulovit bobra je docela těžké,“ říká.

Bývalý starosta Halže František Čurka vidí řešení v kompromisu. „Asi jedinou možností je snížit nebo úplně odstranit hráze bobrů. Přijmout tedy spíše technická opatření, aby došlo k souladu, aby se bobrovi dobře žilo a zároveň nebyl ohrožen majetek lidí,“ myslí si.

Spustit audio