Kvůli vedru bude letos méně obilí, sucho ohrožuje také ryby

23. červenec 2015

Na letošní úrodě obilí se podepisuje nedostatek vláhy v průběhu roku i letní tropická vedra. Zemědělci zatím sklidili pouhou čtvrtinu a už teď je jasné, že ztráty budou veliké.

„Zrno je scvrklé, není dozrálé a je víceméně zaschlé. Letošní úroda rozhodně nebude tak dobrá jako v minulém roce,“ stěžuje si předseda zemědělského podniku Dříteň Jaroslav Pecholt.

Ukazuje na obrovské praskliny, které se vytvořily v půdě, protože nad Dřítní vůbec nepršelo. „Samozřejmě se to projeví i výpadkem tržeb,“ dodává Jaroslav Pecholt.

Podle agronoma Petra Šustra bylo nutné hned po skončení prací na řepce začít sklízet pšenici, ječmen a oves. Jinak by i ta horší sklizeň přišla vniveč. „Všechno začíná rychle dozrávat, vysychat,“ vysvětluje agronom.

Počasí posledních dnů je ale dobré pro samotné žně. „Kombajnůn právě takové počasí vyhovuje. Za těchto ideálních podmínek musíme sklidit co nejvíc, takže jezdíme třeba i do půlnoci,“ říká kombajnista Jan Vokurka.

Teplo a sucho ohrožuje také ryby v chovných rybnících. Vysoké teploty jim totiž ubírají potřebný kyslík. Jihočeští rybáři proto museli už slovit několik rybníků.

Spustit audio