Legendární restaurace Masné krámy slaví 60 let od prvního otevření

2. říjen 2014

České Budějovice mají prý tři dominanty. Černou věž, Samsonovu kašnu a Masné krámy – alespoň to tvrdí lidé, kteří svůj život spojili s legendární restaurací. Ve středu 1. října tomu bylo přesně 60 let, co do ní vkročili první hosté.

Stálí zákazníci se dnes scházejí u jednoho stolu. Stůl pro štamgasty, takzvaný štamtyš, tu rezervují každý všední den. O víkendech prý bývá docházka stálých zákazníků o poznání slabší. Už jich prý nechodí tolik, jako dříve, připouští provozní František Sýkora.

Původní masné krámy byly v Českých Budějovicích postaveny zřejmě v prvních desetiletích 14. století na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. (tehdejším Rynku). Později byly přesunuty do dnešní Krajinské ulice a v roce 1554 byla pro ně postavena nárožní budova, která se zachovala dodnes. Původnímu účelu sloužily až do roku 1899.

V roce 1954 zde byla otevřena stejnojmenná restaurace, která se stala jedním ze symbolů města. V srpnu 2002 byla restaurace vážně zasažena povodněmi a v září se ukázalo, že bude zapotřebí celkové rekonstrukce objektu. Ke znovuzprovoznění došlo až po pěti letech.

V interiéru restaurace je dosud patrné, že zde bývaly krámky řezníků. Je zde hlavní sál s klimatizovanými a ozvučenými boxy se 170 místy k sezení. Pivnici provozuje Budějovický Budvar, točí se zde kroužkovaný ležák, tmavý ležák a desítka. Restaurace patří patnácti spolupodílníkům, mezi nimiž jsou město České Budějovice a Budějovický Budvar.

Štamgasti v Masných krámech
autor: Martin Pokorný
Spustit audio