Lesníci pokáceli jeden z nejmasivnějších smrků na Prachaticku

29. březen 2017

Z lesů v okolí Prachatic zmizel jeden z největších smrků. Jeho stáří se podle letokruhů odhaduje na 196 let, ale věk se na něm projevil tím, že prosychal, naklonil se a napadla ho hniloba. Obrovitý smrk by mohl zlomit vítr, proto ho lesníci pokáceli.

Strom stál v lokalitě Jelemecká hora. „Byl to pozůstatek mýtného porostu, který tady nechali zřejmě naši předchůdci. Vykazoval takové známky zdravotního poškození, že jsme ho museli porazit,“ říká hajný Libor Havlík.

Na pařezu jsou vidět známky poškození hnilobnými houbami, koruna vykazovala velké známky prosychání. Hrozilo tedy, že smrk bude napaden sekundárními škůdci, to znamená některým z druhů kůrovců. Pokud by spadl, mohl poškodit posed a hlavně odrostlou smrkovou kulturu.

Mezi lesníky, kteří strom pokáceli, byl Josef Noha. „Vcelku to moc složité nebylo. Dostali jsme jasný úkol - porazit ho do určitého směru. Ten strom byl nakloněný, zčásti vyhnilý, takže za pomoci techniky, traktoru, navijáku a motorové pily jsme ho nasměrovali do určitého místa, aby ta škoda při pádu byla co nejmenší,“ popisuje.

Dřevo pak bylo nutné co nejdříve odvézt. „Protože ten strom byl extrémně přesílený a prakticky z půlky poškozený, tak se na truhlářské práce nehodil. Odvezli jsme ho na pilu, která zpracovává dřevo na palety,“ dodává Libor Havlík.

Pařez, který po bezmála 200 let starém smrku zůstal, měří v průměru více než metr. „Pro představu, byl asi tak třikrát až čtyřikrát větší než běžný statný smrk, který vidíte v lese,“ říká Josef Noha.

Z pařezu si lesníci ještě odříznou suvenýr. „Přeci jenom tu sloužím už nějaký pátek a tohle byl druhý nejsilnější smrk na mém úseku, tak si z něj něco necháme. Ten úplně nejsilnější smrk se nachází v lokalitě Černá hora a ještě stojí, vypadá zdravěji než tenhle,“ uzavírá Libor Havlík.

autor: Václav Malina
Spustit audio