Leteckou záchranku bude nově provozovat armáda. S tím souvisí několik problémů

14. září 2016

Letecká záchranná služba Jihočeského kraje už nebude využívat nový heliport za 60 milionů v Plané u Českých Budějovic. Nový provozovatel, Armáda České republiky, bude mít základnu na letišti v Bechyni. Podle záchranářů i vedení kraje se jedná o nešťastné rozhodnutí.

Armáda bude létat s vrtulníky Sokol, které váží přes šest tun. Na heliportu v Plané ale mohou přistávat pouze vrtulníky do 3,5 tuny. Jihočeský kraj otevřel tuto leteckou základnu loni a její vybudování přišlo na 60 miliónů korun.

Vrtulníky Sokol obvykle využívají pouze záchranáři na Sibiři a také u moře, kde do nich potřebují dát například i čluny. Provoz letecké záchranky na jihu Čech bude přibližně trojnásobně dražší, protože armádní vrtulníky spotřebují více paliva a řídí ho dva piloti.

Podle šéfa jihočeských záchranářů Marka Slabého se prodlouží doba transportu. Bude nutné překládat pacienty v místech, kde to dosud nebylo zapotřebí. Těžké vrtulníky totiž nemohou přistát na heliportech většiny fakultních nemocnic a také se hůře dostanou do méně přístupných míst, zejména v jižní a východní části kraje.

Dalším problémem je to, že specializovaní jihočeští záchranáři, kteří se školili patnáct až dvacet let pro leteckou záchranku, by nemohli tuto práci provádět, protože nejsou součástí armády. Ze všech těchto důvodů zástupci Jihočeského kraje stále jednají s vládou a snaží se najít jiné řešení celé záležitosti.

Na heliportu v Plané by podle Marka Slabého mohlo vzniknout náhradní operační středisko záchranné služby Jihočeského kraje a také by tu mohli se svými vrtulníky přistávat i jihočeští policisté.

Spustit audio