Letos bude víc mšic i dalších ničitelů ovocných stromů

28. duben 2017

V letošním roce bude víc škůdců. Zaznamenali to při svém pravidelném monitoringu jihočeští ovocnáři. Mšice, píďalky nebo jarnice přežily chladnější zimu bez problémů. Zemědělci proto už teď míchají různé chemické koktejly, které zastaví jejich invazi.

Entomolog Zemcheby Chelčice Oldřich Pultar se vydal do sadu s kusem hadice v ruce. Tou pak tluče do jedné z třešňových větví. „To je metoda sklepávání, jedna z běžných metod monitorování. Zjišťujeme druhové spektrum a množství škůdců,“ vysvětluje.

Narazil tak mimo jiné na housenku jarnice březnové. „Ta žere listí, květy a později i plody. Způsobuje kvantitativní i kvalitativní škody na plodech a zároveň oslabuje strom,“ dodává.

Ovocnáři monitorují svoje sady celý rok. Entomolog Oldřich Pultar zjistil, že letos škůdci přežili zimu velmi dobře. „Ti, kteří jsou místní, nejsou to invazivní škůdci ani přivandrovalci z teplých krajin, ji přežili. Slabí jedinci pochopitelně zmrzli, ale přežili ti zdatní, kteří budou o to více škodit,“ říká.

V hale Zemcheby Chelčice se proto připravují různé postřiky, které se nastříkají na stromy po odkvětu. „Tady se to všechno míchá, musí se dát správný poměr, pak se to dopustí vodou a přelije do ostřikovačů,“ ukazuje hnojivář Pavel Pícha.

Roztoky uchrání úrodu ovocnářského podniku. „Teď se stříkají jablka proti strupovitosti a přidává se tam roztok právě na píďalky a na mšice,“ doplňuje.

Před květem se začaly líhnout z přezimujících vajíček housenky píďalky podzimní
Spustit audio