Lidé chybují v žádostech o takzvané kotlíkové dotace

7. únor 2016

Jihočeský kraj už přijal zhruba 2500 žádostí o takzvané kotlíkové dotace v elektronické podobě. Žadatelé je ale musí podat i písemně. A při tom často chybují.

„Provedli jsme zatím takovou předběžnou administrativní kontrolu žádostí a vyplynulo, že se často neshoduje elektronická forma s papírovou,“ shrnul náměstek hejtmana Jihočeského kraje Jaromír Slíva.

Upozorňuje, že obě žádosti musí být shodné. „Žadatelé třeba v té papírové žádosti něco přeškrtnou a potom už se neshoduje s elektronickou. Někdy to může být i důvodem pro vyloučení žádosti z dalšího posuzování,“ připomíná.

Dále v žádostech chybějí takzvané SVT kódy. Ty označují typ výrobku nebo technologie použité ke snížení emise z vytápění. „My potom nemůžeme zjistit, jestli to, co chce žadatel instalovat, je podporovatelné“ zdůrazňuje Jaromír Slíva. V takových případech krajský úřad nemůže žádosti dál posuzovat.

Třetí nejčastější nedostatek se podle náměstka hejtmana týká rozpočtů na změny vytápění. Pokud lidé nevyčíslí náklady, žádost o kotlíkovou dotaci není akceptovatelná. Proto je lepší uvést alespoň předpokládaný rozpočet. Žadatel ho upřesní před podepsáním smlouvy.

autor: Václav Malina
Spustit audio