Lidé, kteří protestují proti bagrování u Malého jezu, přišli i na zastupitelstvo

2. červenec 2015

Plánovaná protipovodňová opatření kolem řeky Malše v krajském městě se nelíbí řadě obyvatel. Ti kvůli tomu dorazili tento týden i na zasedání zastupitelstva.

Podle projektu, který už získal stavební povolení, mají těžké stroje odbagrovat široký pás louky na pravém břehu a pokácet desítky stromů.

Lidé začali podepisovat petici proti těmto plánovaným zásahům do klidové zóny kolem Malého jezu. Jsou mezi nimi obyvatelé nejbližších domů v Havlíčkově kolonii, ale i Silvie Kadlecová, která bydlí na opačném konci města. „Nemyslím si, že formou zničení této krásné lokality zabráníme velké vodě. Budujme protipovodňová opatření tam, kde je volno, kde se může voda rozlít, ne v zástavbě a tam, kde už jsou vzrostlé stromy. I tak jich máme málo,“ řekla.

Naopak pro bagrování břehu a stavbu nízké ochranné zídky je Zdeněk Lanz z Havlíčkovy kolonie.
„Já si myslím, že to je jednoznačně smysluplná akce a že to skutečně kolonii i město ochrání,“ zdůraznil.

Projekt se nelíbí Petru Hlinkovi. Jeho hlavním argumentem je, že ho město nepředstavilo lidem. „Požádali jsme radnici na jaře, aby dostatečně představila záměr a vysvětlila, proč se má stavěz a proti čemu nás ochrání. Nedošlo k tomu,“ uvedl.

Autor vítězné studie, podle které vznikl projekt, Daniel Vaclík se domnívá, že informovanost lidí by měla být dostatečná. Žádný jiný plán nebyl podle jeho slov v Budějovicích takto zeširoka projednáván. „Samozřejmě, že už od té doby uběhla nějaká léta, ale na začátku se to široce projednávalo ze všech možných hledisek,“ dodal.

Dnes už bývalý primátor Jiří Svoboda na pondělním jednání zastupitelstva navrhl stažení bodu z programu s odůvodněním, že vedení města chce dát prostor pro veřejnou diskusi. Na programu se tak Malše objeví znovu v září.

Zastupující primátor Petr Holický předpokládá, že do té doby mohou nastat dvě varianty. Buď se lidé smíří s navrhovaným projektem, který už má stavební povolení, nebo se objeví nové, elegantnější řešení protipovodňové ochrany Havlíčkovy kolonie a centra města.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio