Lidé protestovali proti úložišti jaderného odpadu. Dvě možné lokality jsou na jihu Čech

24. duben 2017

V sedmi lokalitách vytipovaných pro vybudování úložiště jaderného odpadu o víkendu protestovaly desítky lidí. Obcím vadí údajně špatná komunikace ze strany státu, lidé se bojí o krajinu i o budoucnost.

Dvě možná místa pro stavbu úložiště jsou na jihu Čech. Jedná se o lokalitu Magdaléna na Táborsku a Písecku a lokalitu Čihadlo na Jindřichohradecku.

Mezi protestujícími byl Zdeněk Leitner z Okrouhlé Radouně. „Ty důvody jsou pořád stejné. Nejsou respektovány zájmy místních obyvatel, bagatelizují se důsledky uložení jaderného paliva, není přijata koncepce nakládání s jaderným odpadem, takže není určen směr, kudy půjdeme. Příští rok už dojde k zúžení výběru lokalit bez jasného řečení kritérií a dalších úmyslů,“ uvedl.

V Deštné na Jindřichohradecku se sešly desítky lidí. „Naší generace už se to určitě nedotkne, ale co ty po nás? Záleží mi na tom, co jim tu zanecháme,“ řekla obyvatelka Horní Radouně.

Další z protestujících zmínil, že v bezprostřední blízkosti plánovaného úložiště se nachází podzemní zdroj kvalitní pitné vody. „Ten zásobuje naší obec a vzhledem k ubývání těchto zdrojů je to i jeden z důvodů, proč by tady to úložiště nemělo být,“ připomněl.

Podle Správy úložišť radioaktivních odpadů se ale obcím dává prostor pro vyjádření a mohou s úřadem jednat. Správa úložišť v současné době lokality hodnotí a vybírá pro další průzkumy čtyři z nich. V roce 2025 pak vybere jedno místo a také jednu záložní lokalitu.

autor: pfr
Spustit audio