Lidé už víc než týden nedostávají noviny. Chybí pracovníci na roznášení

10. leden 2018

Už druhý týden nedostaly tisíce předplatitelů z celé republiky do schránek své noviny. Týká se to například Mladé fronty DNES, Deníku, Práva nebo Hospodářských a Lidových novin.

Podle vydavatelů je na vině společnost PNS, která od ledna spolu s firmou Mediaservis převzala distribuci novin od České pošty. Právě Mediaservisu podle zjištění Českého rozhlasu chybí pracovníci.

Společnost PNS od Nového roku připravuje každý den balíky s novinami pro doručovatele, které následně rozveze na přibližně 2300 míst po celé zemi. Na těchto stanovištích je pak přebírá firma Mediaservis, která má na starost následné doručení.

Podle mluvčího společnosti PNS Petra Kurfürsta ale není ve všech regionech dostatek lidí na roznášení novin. „Je to setrvávající problém, který se postupně řeší. Největší problémy jsme od začátku zaznamenali především v Praze, ve středních Čechách, na severu Moravy. Myslím si, že v tuto chvíli se to mění, ale ještě musím přidat Podkrkonoší a část Karlovarského kraje,“ říká.

Petr Kurfürst dále uvedl, že společnost PNS v tuto chvíli nemůže s jistotou určit, kdy bude dodávka novin fungovat tak, jak má. „Myslím si, že se to bude lišit region od regionu. Tam, kde ten problém byl velký, to bude nejspíš trvat déle. Tam, kde chybělo jen pár doručovatelů, se to asi bude řešit snadněji. Věřím tomu, že se nám podaří to zvládnout co nejrychleji,“ dodal.

Od Nového roku marně čeká na svůj Prachatický deník Miroslav Beránek z Nakvasovic. V úterý 9. ledna Českému rozhlasu znovu potvrdil, že noviny ve schránce stále nemá.

Vydavatelé novin nyní zvažují právní kroky. „Určitě se to bude muset řešit i tímto způsobem. Všichni jsme v nějakém smluvním vztahu a myslím si, že vedení všech vydavatelských domů se budou radit o nějakém postupu vůči smluvnímu partnerovi,“ reaguje mluvčí společnosti Borgis Stanislava Zajícová.

Situaci řeší každé vydavatelství po svém. Například regionální Deníky čtenářům roznášejí sami redaktoři.

Společnost Mafra ve svém prohlášení uvedla, že v problematických místech budou předplatitelé dostávat noviny Mladá fronta DNES zdarma po dobu jednoho měsíce.

autor: mvo
Spustit audio