Lidé vylévají do kanalizace použitý olej, to může zvednout cenu stočného

13. únor 2017

Vodárny mají stále větší problémy s použitým olejem, který lidé vylévají do kanalizace. Poškozuje technologické zařízení přímo v čistírnách odpadních vod. Likvidace tuků je navíc dražší než zpracování ostatního odpadu.

První problém mohou tuky způsobit už na česlích - dlouhých hřebenech, které sbírají nečistoty z odpadní vody, která přitéká do čistírny. „Tuk nám hřebeny zalepuje a ty potom přestávají vynášet ostatní nečistoty do šnekového dopravníku. Česla musí být odstavena a celé čistění trvá i jeden až dva dny,“ popisuje mistr čistírny odpadních vod v Hrdějovicích Miroslav Novák.

Vyseparovaný tuk patří k nebezpečnému odpadu. Podle toho se s ním také musí zacházet. „Před tím, než je předán odpadářské firmě, je nutno ho skladovat ve speciálních kontejnerech,“ říká Jiří Labský z technického oddělení společnosti Čevak

Čistírna odpadních vod ročně vyprodukuje 120 tun tuků. Ty putují do společností, kde se dál zpracovávají. „Promícháme tuk s popelem. Popel do sebe naváže nebezpečné látky, například těžké kovy, a už je nepustí. Tak vzniká náš rekultivační výrobek, který se využívá na rekultivaci odkaliště v Mydlovarech,“ dodává projektový manažer společnosti Quail Zdeněk Founě.

Separace i likvidace tuků prodražuje náklady spojené s čištěním odpadní vody. To se podle vedení společnosti Čevak odrazí v ceně stočného.

Spustit audio