Lidé z Hosína nebo Hluboké platí kvůli změně dopravce víc za autobus

16. leden 2018

Městskou hromadnou dopravu z Českých Budějovic nahradily v některých okolních obcích linkové autobusy. Týká se to hlavně Hluboké nad Vltavou a Hosína. Jízdní řády zůstaly stejné, změnil se ale ceník jízdného, hlavně za dlouhodobé jízdenky.

V Hosíně vystupuje v pět hodin odpoledne z autobusu asi šest lidí. „Mně to zatím vyhovuje. Časy jsou stejné, cenově to není tak náročné a je to pohodlnější a rychlejší,“ říká jeden z cestujících.

Místní obyvatelka ale připomíná, že pravidelná jízda autobusem teď vyjde dráž. „Děti měly na městskou hromadnou dopravu roční jízdenku za 1250 korun, teď to stojí na tři měsíce s MHD 680 korun, takže je to tak dvakrát dražší,“ připomíná.

Z Hosína do Českých Budějovic jezdí autobusem mnoho lidí. Obec doplácela Dopravnímu podniku na provoz linky číslo 4 zhruba 400 tisíc ročně. Teď zůstanou peníze v rozpočtu.

Dražší jízdné svým obyvatelům kompenzuje snížením poplatku za svoz odpadů. Loni platili obyvatelé Hosína 450 korun, letos zaplatí každý jen padesátikorunu. „Když si potom spočteme ten rozdíl 400 korun krát počet obyvatel, tak se zhruba dostáváme na stejné peníze jako za doplatek na provoz linky,“ dodává starosta Jan Řičánek.

Také v Hluboké nad Vltavou zvažovali, jak lidem kompenzovat dražší jízdné. Proplácení jednotlivých jízdenek je podle starosty Tomáše Jirsy administrativně náročné. „Rada, podle mě celkem správně rozhodla, že refundovat jízdné by bylo výběrové, že lidé, kteří nejezdí, by dotovali ty, kteří jezdí. Když půl milionu věnujeme na svoz odpadu, dotujeme něco všem,“ komentuje.

Dražší jízdenka má lidem umožnit cestovat v celé zóně Integrovaného dopravního systému. „Na jízdenku IDS se dá dojet zhruba dvacet kilometrů v okolí Českých Budějovic, je to takový kruh ohraničený Ševětínem, Zliví, Zlatou Korunou, Trhovými Sviny a Lišovem,“ doplňuje Josef Michálek ze společnosti JIKORD.

Už jen meziměstské spoje mají k dispozici obyvatelé Hosína a Hluboké nad Vltavou na cestu do Českých Budějovic. Místo budějovického Dopravního podniku jezdí na trase společnost GW Bus

Změnu dopravce mohli kromě Hosína a Hluboké zaznamenat i lidé na trase z Boršova nad Vltavou do Vrábče.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio