Lyžařské areály prodělávaly hlavně v lednu, v únoru se podařilo ztrátu snížit

20. březen 2018

Lyžařská sezona se blíží ke konci. Na Monínci u Tábora byla podle provozovatele horší loni. Kvůli teplému počasí v lednu přijelo míň lidí také na Lipno.

Většina jihočeských středisek plánuje ukončit letošní zimní sezonu o Velikonocích. O víkendu v polovině března ale ještě jely naplno, protože končily poslední turnusy jarních prázdnin.

Na Monínci bylo zataženo a mlha. Přesto tu měli poměrně plno, parkoviště pod lanovkou bylo obsazené zhruba z poloviny, stovky lyžařů jezdily na sjezdovce, lanovky jely naplno.

„Je to docela dobrý. My jsme se Sedlčan, takže sem máme blízko,“ řekl jeden z lyžařů. „Jsme tu asi třetí den, učíme se jezdit na snowboardu a jde to docela dobře na to, že je to zmrzlé,“ dodala další návštěvnice. Na kopci se pohybovali rodiče s dětmi i zkušenější lyžaři.

Podle provozovatele Jaroslava Krejčího se všechny areálu perou o Prahu. „Praha je ten hlavní ekonomický motor. My máme dlouhodobě vysledované, že přes 50 procent klientely je z Prahy, potom z Táborska zhruba 30 procent a o ten zbytek se dělí místní obyvatelé s Benešovskem a Příbramskem,“ vysvětlil.

Letošní sezóna nebyla tak úspěšná. „Loňská byla dobrá, tahle je průměrná nebo lehce horší. Je to dané jenom jedním faktorem, a to třítýdenním teplem v lednu,“ řekl Jaroslav Krejčí.

Lyžařská sezóna na Monínci skončí o Velikonocích. Pokud to počasí dovolí, chce provozovatel nechat otevřenou alespoň horní část sjezdovky, ale zároveň už tento areál bude znovu přístupný vyznavačům horských kol.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio