Malý jez v Budějovicích je zrádný. Utopilo se tu už několik lidí

23. červen 2016

Nebezpečný pro plavce i rybáře je oblíbený Malý jez nedaleko centra Českých Budějovic. Stačí vyšší průtok v řece Malši a pod jezem se vytvoří válec točící se vody. Až pět metrů od jezu může proud stáhnout a utopit i zkušeného plavce.

Tonoucí dívku zachraňoval u jezu před časem místní obyvatel Arnošt. „Sjela tam na loďce. Já jsem jí pak vytáhl na tričku. Lehl jsem si na břicho, hodil jí tričko a vytáhl ji nahoru na kameny,“ popisuje.

„Pamatuji si kluka, co tam šel pro psa a už tam zůstal. Teď naposledy se tu utopil rybář, který tam spadl, a zároveň člověk, který se ho snažil zachránit,“ připomíná poslední tragédii další z místních.

Nebezpečný válec se začne točit pod jezem už po větší noční bouřce, ale lidé to často nepoznají. Jez pořád vypadá klidně, ale podle statistik hydrologů je nebezpečný válec v Malém jezu zhruba třicet dní z celého roku. V létě to může být klidně týden v kuse.

Soudní znalec v oblasti zabezpečování jezů Petr Ptáček zdůrazňuje, že z válce se nedostane ani zkušený plavec. „Tento jez ho podrží, bude ho stahovat zpátky pod přepad a ta síla proudu řeky ho uchopí a neumožní mu dostat se ven,“ vysvětluje.

„Dochází tam k vratným proudům, válcům a lidé to podceňují. Protože je tady velká koncentrace lidí, dochází tu k neštěstím častěji, dáme sem upozornění,“ říká ředitel závodu Horní Vltava Zdeněk Zídek.

Kromě informačních tabulí Povodí Vltavy u Malého jezu pověsí také záchrannou podkovu a připevní speciální úchyty pro hasiče.

A po urgenci Českého rozhlasu zváží krajské město také investici do vodočetné latě. Podle ní lidé poznají, když se nebezpečný válec začne tvořit. Město by mohlo zaplatit i železné kramle, kterých se může topící člověk zachytit. Hlavně si ale musí dávat pozor sami plavci a rybáři.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio