Ministerstvo rozhodne, jestli se bude platit za jízdu po novém úseku D3

14. říjen 2017

Řidiči můžou využívat dalších pět kilometrů dálnice D3. Ředitelství silnic a dálnic otevřelo úsek mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem, který navazuje na už zprovozněnou dálnici z Tábora. Jihočeská D3 tak končí na hranici bývalých okresů Tábor a České Budějovice.

Dálnice u Veselí nad Lužnicí se v podstatě kryje se silnicí číslo tři, a tak řidiči mohli během výstavby jezdit po jedné části dálnice. Zajímavé je ale i to, že už na začátku letošního roku, přestože jezdili přes staveniště s omezenou rychlostí, měli podle ministerstva dopravy za využívání dálnice platit.

„Tento úsek určitě do konce roku zpoplatněný nebude. Nové zpoplatnění bude definovat vyhláška, která je dnes v meziresortním připomínkovém řízení. My v ní máme i připomínku města Veselí nad Lužnicí. Teď je v návrhu zapracován obchvat a město uplatnilo připomínku, že jsou tady ještě tři kilometry, které jim dělají problém, takže o nich se bude rozhodovat,“ uvedl ve čtvrtek ministr dopravy Dan Ťok.

Podle řidičky Mirky Buškové zpoplatnění nehraje až tak velkou roli. „Kdo jezdí po dálnici, tak automaticky bude mít dálniční známku. A co se týče samotného obchvatu, tak když budou chtít, pojedou po vedlejší,“ myslí si.

Na kompletní dokončení dálnice D3 se těší. „Dálnice ušetří tolik času. Já jezdím denně do Budějovic, tak to bude prostě skvělý, už aby to bylo,“ komentuje.

První řidiči se po nově otevřeném úseku dálnice D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem projeli ve čtvrtek po 19. hodině. Jestli budou muset na dálničním obchvatu Veselí nad Lužnicí platit, bude jasné na konci tohoto týdne.

autor: hoch
Spustit audio