Místní měli zpočátku obavy, ale osamostatnění obce Polná se povedlo

20. leden 2018 13:55

Spolehlivý chod obecního úřadu, zprovoznění vodovodů nebo svoz odpadu. Obec Polná na Šumavě musela za dva roky samostatné existence vybudovat pro obyvatele základní občanskou vybavenost.

Od státu na to dostávala dvojnásobek svého rozpočtu. Se začátkem nového roku se ale musela postavit na vlastní nohy, stejně jako další české obce, které vznikly vyčleněním z vojenských újezdů.

Blízkou přítomnost armády v Polné připomínají neustále pendlující džípy a nákladní vozy. Dvouleté fungování obce jako samostatného celku ale hodnotí kladně například Václav Kvasnička, který tu bydlí už od roku 1989. „Měl jsem z toho ze začátku obavy, ale ono to docela dobře funguje,“ říká.

Chybí mu však kulturní akce. „Aby tady byl nějaký stánek, kde se lidi schází, nějaká hospoda, aby místní neměli k sobě daleko,“ vysvětluje.

Obchod a hospoda sice schází, ale občan místní části Květušín Pavel Klacek v tom takový problém nevidí. „Úřad funguje, nic jiného nepotřebuji. U nás v Květušíně vybudovali parkoviště, dětské hřiště, je to dobré,“ popisuje.

Když starosta Jaroslav Pavlíček převzal obec od armády, chyběla tu základní infrastruktura. „Museli jsme nejdřív řešit základní věci, to znamená, aby tekla pitná voda, odtékaly splašky, vyvážely se odpadky, do toho zabezpečovat základní služby pro obyvatele,“ vzpomíná.

Svůj vlastní dům má v Polné pouze jeden člověk, ostatní jsou v majetku obce. Takzvaný bytový fond chtějí místní zastupitelé zprivatizovat. „Aby i občané mohli konečně něco vlastnit a mohli se o to starat. To by změnilo i obrázek obce, protože sama samozřejmě nikdy nebude mít dostatek prostředků, aby opravila veškerý bytový fond,“ vysvětluje starosta. Další prioritou je pak oprava místní čistírny odpadních vod.

autor: mvo
Spustit audio