Místo dovolené pomáhají dobrovolníci obnovit rašeliniště na Šumavě

11. srpen 2017

Třináct dobrovolníků se na dovolenou místo k moři vydalo pomáhat s obnovou rašelinišť na Šumavu. Do rukou vzali krumpáče a lopaty a v programu Týden pro divočinu pracují celý týden na Soumarském rašeliništi.

„Zavážíme hlavní odvodňovací kanál, který to rašeliniště odvodňoval. Používáme vlastně tu dřív vyhrnutou zem tady z blízkosti kanálu. Jde o to, aby tady ta voda zůstávala, aby neodtékala příliš rychle do Vltavy,“ vysvětluje Renata Placková, která má na starosti skupinu třinácti dobrovolníků na Soumarském rašeliništi.

Stovky kyblíků s rašelinou denně přenese Pavel z Prahy. „Fyzicky jsme vlastně už teď udělali šest hrází,“ říká.

Na tenhle typ dovolené přesvědčil i svou manželku Lenku. „Já tady nabírám do kbelíků rašelinu, kterou potom odnáším do toho hlavního odvodňovacího kanálu. Kolega potom sype hlínu tam, kam potřebuje, ušlapává a tvoří hráz,“ popisuje Lenka.

Program obnovy šumavských rašelinišť začal už v roce 1999. „Mezi nimi vynikají taková ta větší rašeliniště, například Splavské, Jezerní slať, Rokytské slatě. To jsou krásné lokality s jezírky, typické pro Šumavu,“ dodává Iva Bufková ze Správy Národního parku Šumava.

Dobrovolníci pomáhají s obnovou Soumarského rašeliniště na Šumavě
Dobrovolníci pomáhají s obnovou Soumarského rašeliniště na Šumavě
autor: Martin Pokorný
Spustit audio