Moták pochop ze Strunkovic si po vyléčení znovu užívá volnosti

17. červenec 2016

Pracovníci stanice pro handicapovaná zvířata v Klášterci u Vimperka vypustili v tomto týdnu do přírody motáka pochopa. Chráněného dravce léčili od konce května. Do volné přírody ho vrátili v dobré kondici, kterou moták prokázal v rozletové voliéře.

Zachránci vrátili zvíře tam, kde ho našli - do Strunkovic nad Blanicí. „Ten pták má tady zmapované stovky hektarů, takže ho vypustíme v této lokalitě,“ komentoval vedoucí stanice pro handicapovaná zvířata Petr Juha.

Moták pochop byl podle něj ve stoprocentní kondici. „U nás jsme ho vyléčili a rozlétali, takže nemáme obavu, že by neuměl lovit nebo že by uhynul,“ dodal Petr Juha s tím, že zachránci se vždy snaží vracet zvířata na původní místo.

Dravec byl ve stanici pro handicapovaná zvířata od května. Tehdy pro něj do Strunkovic nad Blanicí přijela Kristýna Falková. „Nahlásil to pan Radek Matějka, který ho našel na poli, jak za sebou táhne pravé křídlo. Celkově byl pták nemotorný, nemohl se moc pohybovat, takže odchyt nebyl složitý,“ vzpomněla.

„Pořádně jsme ale nevěděli, co s ním je, protože to křídlo nebylo nijak poraněné, krvavé nebo zlomené. Takže jsme pozorovali, paní doktorka poradila odčervení, a to zabralo. K tomu dostal pořádnou dávku vitamínů. Asi po čtrnácti dnech se začal zotavovat, popolétávat, dostávat se na nižší větve ve voliéře. Přibližně po měsíci už létal nádherně,“ doplnila.

Samotné vypuštění zpět do volné přírody pak podle ní dopadlo skvěle. „Zachoval se přirozeně, hned se letěl schovat do vyššího porostu, takže je v pohodě,“ uzavřela.

autor: Václav Malina
Spustit audio