Múzy na vodě jsou opět v Budějovicích. Festival nabízí jazz, swing i klasiku

1. červenec 2016

Koncert Dana Bárty nebo Händelovu vodní hudbu nabídne v Českých Budějovicích tradiční festival Múzy na vodě. Na pontonu na slepém rameni řeky Malše se během šesti dnů vystřídají interpreti nejrůznějších hudebních žánrů.

Festival zahájí v pátek 1. července v 21.30 hodin orchestr opery Jihočeského divadla v čele s dirigentem Jaroslavem Vodňanským. Hrát se bude Vltava Bedřicha Smetany a Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka.

„Vltava má vztah samozřejmě k tomu místu, kde se koncert odehrává, a je to velmi oblíbený repertoár. Zároveň se jedná o symfonickou hudbu, kterou náš orchestr úplně běžně nehraje,“ uvedl šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Studený.

Především swingové a jazzové melodie přinesou posluchačům další letní večery. „V sobotu se můžete těšit na orchestr Ježkovy stopy, to je patnáctičlenný soubor mladých lidí z konzervatoře. V neděli vystoupí Dan Bárta s Illustratosphere. V pondělí pak Soul Sisters se zpěvačkou Lucií Zemanovou, návštěvníci uslyší slavné hity Arethy Franklin, Stevieho Wondera a dalších,“ vyjmenovává Iva Sedláková z odboru kultury českobudějovického magsitrátu.

V úterý zazní Vodní hudba, kterou do Budějovic přiveze soubor Interpeti di Praga v čele s dirigentem Martinem Pešíkem. Festival zakončí ve středu večer irský písničkář a pianista z Belfastu Peter Wilson.

Někteří lidé mohou romantiku hudebních večerů zažít z lodiček přímo na vodní hladině Malše. „I letos jsme zajistili pro diváky tuto možnost, máme dvě loďky po šesti místech,“ dodává Iva Sedláková.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio