Na budějovickém letišti budou moci přistávat velká dopravní letadla

14. prosinec 2017

České Budějovice budou mít mezinárodní letiště. Modernizace za více než 400 milionů korun potrvá 18 měsíců. Jednou z nejdůležitějších částí projektu je výstavba nového terminálu, který slouží k odbavování cestujících.

„Terminál má kapacitu tří letadel, to znamená jedno letadlo na příletu a dvě na odletu. Dále se bude instalovat letecká navigace a rozšíříme stojánku, aby se nám na ni pohodlně vešla tři velká letadla,“ popisuje ředitel Ladislav Ondřich.

Podle hejtmanky Ivany Stráské přispěje mezinárodní letiště, na kterém budou přistávat velká dopravní letadla typu Boeing nebo Airbus, k dalšímu rozvoji jihočeského regionu. „Dneska se veškeré kontakty a obchody dělají přes leteckou přepravu, dále víme, že roste zájem o turistiku v jižních Čechách. V poslední době jsme po Praze nejnavštěvovanějším regionem a letecká doprava otevírá další možnosti,“ řekla.

Letiště musí počítat s konkurencí v nedalekém Linci nebo Mnichově. Podle Ladislava Ondřicha může být pro České Budějovice výhodou, že se bude jednat o letiště s menším provozem.

„Jsme zhruba 100 až 150 kilometrů od ostatních letišť a kalkulace odborníků říkají, že to je dostatečná vzdálenost, aby se letiště samo uživilo. Jsme regionální letiště, nemáme náklady jako velká letiště, mělo by nám stačit na provozní soběstačnost zhruba 80 tisíc odbavených cestujících ročně,“ dodal.

V České republice v současné době funguje pět veřejných mezinárodních letišť s pravidelným provozem. Jedná se o Prahu, Brno, Ostravu, Pardubice a Karlovy Vary. Od roku 2020 se k nim mají přidat i České Budějovice.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio