Na Černé věži vítali jaro, město ale vypadalo jako na vánoční pohlednici

20. březen 2018

Třicet lidí se i přes mrazivé teploty ve středu ráno vypravilo na Černou věž v Českých Budějovicích přivítat jaro. Když správce Jan Vančura v půl šesté otevíral dveře, ze zatažené, ocelově šedé oblohy ještě sněžilo. Slunce mělo vyjít krátce po šesté hodině.

„Říkali jsme si, že jsme si mohli krásně nafotit vánoční pohledy, místo jarních, protože je nádherné bílé město, vypadá to bezvadně,“ komentovala Marie, která přijela až z Kamenného Újezdu.

Vstávání jí nedělalo problém. „Já jsem zvyklá chodit brzy ráno na pochody, takže to nebylo drastické a na tohle jsem se těšila. Už takhle chodíme vítat jaro asi šest let a je to příjemné,“ dodala.

Sluneční paprsky zůstaly skryté za zataženou oblohou. Katce z Horní Plané to nevadilo. „I tak je to hezký zážitek a Černá věž je moje srdcová záležitost, takže jsem si ráda přivstala a vystoupala sem. Teď ale musím frčet do práce,“ řekla.

Absence slunečního světla neodradila ani organizátora každoročního vítání jara, evangelického faráře Davida Nečila. „Slunce vyšlo v 06.07 hodin, ale není to poznat, dokonce dneska ani není poznat, kde je východ. Ale to je jako v životě, když jsou těžké věci, tak člověk nesmí ztrácet naději, že pominou a že přijde něco lepšího, něco, z čeho zase budeme mít radost,“ připomněl.

David Nečil přesvědčil i skupinku hudebníků, aby své pozouny a trubky vynesli až těsně pod ochoz Černé věže. A i když žesťové nástroje v té zimě poněkud neladily, naději na příchod jara neztrácel. „Naopak, to je důvod, proč to jaro přivítat, protože jinak by možná ani nepřišlo,“ doplnil.

Jaro začalo i bez slunečních paprsků, sezóna na Černé věži začne za týden, na Zelený čtvrtek.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio