Na Černé věži znovu sedí obří moucha. Vrátila se po šesti letech

15. červen 2017

Sochařská přehlídka Umění ve městě začíná v Českých Budějovicích. Letos vstupuje do jubilejního desátého ročníku. Při té příležitosti se kurátor výstavy a sochař Michal Trpák rozhodl po šesti letech vrátit na Černou věž obří mouchu.

V úterý spolu s techniky vystoupal po schodech k prostřednímu oknu Černé věže přímo pod zvon Marta. „Teď se z ochozu spustí horolezec, který nám zvenku bude podávat tyče a ocelová lanka, a my budeme mouchu kotvit do věže. Rám, který ji držel minule, byl dřevěný, teď je kovový,“ vysvětloval autor díla Michal Trpák.

Jeho moucha je téměř stokilová a měří okolo tří metrů. Technici ji spolu se sochařem ukotvili do prostředního okna Černé věže, které se nachází ve výšce 22 metrů.

Instalaci nedoprovázely žádné výraznější komplikace. „Provoz věže není zahájen jako obvykle v deset hodin, ale začne pravděpodobně kolem 12. hodiny kvůli jeřábu a naložení mouchy. Je to teď trochu chaotické, nicméně po technické stránce je všechno v pořádku. Přeje nám i počasí, kdyby foukal vítr, bylo by to daleko složitější,“ řekl provozovatel Černé věže Jan Vančura, který technikům pomáhal.

Podle něj socha nikterak neomezuje návštěvníky městské dominanty z 16. století. „Moucha visí v polovině věže, tím, že je zvenku, návštěvníky nijak neomezuje. Veškerá instalace, která je směřována dovnitř, také neomezuje, protože je to v prostorách, kam lidé nemají přístup,“ doplnil.

Kromě mouchy bude přes léto v centru Českých Budějovic, Hluboké nad Vltavou a Veselí nad Lužnicí vystaveno dalších 20 soch od 13 autorů.

autor: mvo
Spustit audio