Na Jihočeské univerzitě zkusí napotřetí zvolit rektora. Mezi kandidáty přibyl Pavel Kozák

5. únor 2016

Už od prosince se Jihočeská univerzita snaží zvolit nového rektora. Zatím neúspěšně. V pondělí 8. února se uskuteční třetí volba. Tento týden si akademická obec i další zájemci vyslechli plány jednotlivých kandidátů.

Aula byla téměř plná, přišlo kolem dvou set lidí. A hlavně tři kandidáti. Každý z nich měl dvacet minut na to, aby představil své plány.

Jedním z kandidátů je stejně jako v předchozích dvou volbách současný rektor Libor Grubhoffer. Ten mimo jiné kritizoval nedostatek programů pro studium cizincům. Chce také podporovat špičkový výzkum, který kromě jiného přináší univerzitě i peníze.

Zároveň by podpořil založení nových oborů. „Mám s kolegy připravený obor biotechnologie, ten na jih Čech skutečně patří ve vazbě na potravinářství a jiná průmyslové odvětví. Ale také přiupravujeme obor sociální zemědělství, bioekonomii a obnovu kulturní krajiny. To jsou všechno mezifakultní obory, v tom vidím budoucnost,“ uvedl.

Dalším z kandidátů je Miloslav Šoch, děkan Zemědělské fakulty, který se o post rektora ucházel už v první volbě. Ten mimo jiné poukazoval na nutnost nového akreditačního systému, který by zamezil tomu, aby si fakulty navzájem přebíraly obory.

Také mluvil o nízké kvalitě studentů. Chtěl by proto podpořit spolupráci univerzity se středními školami a výzkum. „Měli bychom vychovávat kvalitní studenty, kteří potom budou přínosem pro praxi i výzkum. Nedílnou součástí univerzity by měl být i výzkum samotný akademických pracovníků,“ zdůraznil.

Podobné cíle má i třetí kandidát Pavel Kozák z Fakulty rybářství a ochrany vod. Ten usiluje o post rektora úplně poprvé.

Kromě jiného také poukázal slabinu univerzity, která se podle něj musí vyřešit co nejdříve: „Cítím, že je třeba, aby rektor na sebe vzal přímou odpovědnost za některé agendy, například personální. Management není úplně správně nastaven a vytvářejí se tu dva nebo více táborů a možná i nějaké zákulisní tlaky. Já si skutečně myslím, že ty zásadní nedostatky jsou v managementu.“

Rektora bude volit akademický senát v pondělí 8. února od 14 hodin. Vítěz musí získat nadpoloviční většinu hlasů, tedy minimálně 21.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio