Na jihu Čech začínají jarní výlovy. Na prodej je ale jen každá desátá ryba

3. březen 2015

Rybáři po půl roce opět zatáhnou svoje sítě na některých jihočeských rybnících. Ne všechny ryby z jarních výlovů skončí ale na našem stole.

Loví se totiž většinou menší násadové rybníky. V nich jsou roční nebo dvouleté ryby o váze od patnácti dekagramů do jednoho kila. Ty se převezou do velkých rybníků, kde z nich vyroste tržní ryba.

Samozřejmě každé rybářství loví i nějaký větší rybník, kde jsou kapři s normální váhou. Je jich ale opravdu málo. Na trh se z jarních výlovů – většinou na velikonoční stůl – dostane přibližně deset procent úlovku.

Ceny ryb budou různé

Tento týden se na rybnících se sítěmi objevili hlubočtí rybáři. Sloví například rybníky Dlouhý, Plaček, Žabinec, Zběhov nebo Nechvil. Příští týden mezi nimi bude také rybník Naděje u Hluboké nad Vltavou, kde si mohou lidé koupit ryby přímo na hrázi.

Třeboňští rybáři začnou 9. března výlovem rybníka Koclířov u Lomnice nad Lužnicí. I tam se bude lovit tržní ryba. S jarními výlovy čeká na příští týden také společnost Blatenská ryba. Na Strakonicku jsou totiž některé rybníky ještě zamrzlé. Blatenští rybáři budou jako první lovit Hradecký rybník u obce Krty.

Na Třeboňsku si na hrázi rybníka Koclířov koupíte kilo kapra první třídy i výběru za stejnou cenu, a to za 75 korun. Na třeboňských sádkách bude stát výběr kapra 77 korun a první třídy šedesát sedm korun za jeden kilogram. Rybářství Hluboká prodává kapra výběrového i první třídy za stejnou cenu - 70 korun za kilo. Blatná snížila až do konce Velikonoc cenu kapra první třídy na padesát čtyři korun za kilogram.

autor: hoch
Spustit audio