Na některá místa na Šumavě teď turisté nemohou. Hnízdí tu totiž sokoli

25. květen 2017

Několik turistických tras na Šumavě je dočasně uzavřeno kvůli hnízdění sokolů stěhovavých. Tento kriticky ohrožený druh hnízdí na jihu Čech pouze na osmi lokalitách.

Jedna z nich se nachází v jižní části Šumavy. „Teď jsme tady zrovna našli zbytek potravy. Je to z nějakého ptáka, což dokazuje, že tady sokoli žijí, protože sokol loví výhradně letící kořist,“ ukazuje Jaroslav Hruška z Českého svazu ochránců přírody.

Podle určitých indicií a pozorování pozná, že hnízdo je zatím bez snůšky. „Slyšeli jsme krkavce v dáli a před chvilkou nad námi kroužila káně a sokoli na to nereagují, což je důkaz toho, že nehnízdí. Kdyby tady měli mláďata, tak bychom viděli jejich temperamentní povahu, útočili by na vetřelce a vyháněli ho z hnízdiště,“ vysvětluje.

Na Šumavě je v současnosti celkem osm hnízdících párů. Situace ale nebyla vždycky taková. „V polovině 20. století sokol vymizel z našeho území a vlastně víceméně z celé střední a západní Evropy vlivem používání pesticidu DDT a přímo pronásledování,“ říká Tomáš Lorenc, zoolog Národního parku Šumava.

Systematický monitoring sokolí populace na Šumavě začal v 90. letech minulého století právě on. „Tehdejší informace byly velmi strohé, byly od pohraničníků, lesáků a ochránců přírody, nicméně i před tím rokem 1989 hnízdily na Šumavě dva sokolí páry. Dneska je ta populace taková, že se v rámci republiky podílíme poměrně významnou částí, protože v Čechách hnízdí asi 85 párů,“ dodává.

V době hnízdění sokolů jsou uzavřené některé úseky turistických tras. „Je to kvůli tomu, aby se povedlo hnízdění, protože sokol patří mezi druhy, které jsou velmi citlivé na vyrušování. Turisté respektováním toho zákazu přispějí k tomu, že ta populace dále poroste a že nám tenhle druh nezmizí z české krajiny,“ připomíná Tomáš Lorenc. Omezení přestane platit na začátku letních prázdnin.

Spustit audio