Na nové prohlídkové trase zámku Hluboká bude schwarzenberský poklad

29. duben 2017

Hlavním tahákem letošní návštěvnické sezóny zámku Hluboká bude nová prohlídková trasa s názvem Stříbrnice. Osmnáct hostinských pokojů využívala šlechta hlavně při podzimních loveckých slavnostech.

„Když se v salónu natáčela pohádka Růženka, tak se v těch blocích, které tu teď vidíte jako zlacené tapety, nalepily papírové tapety. Ty se nám podařilo sejmout a vrátili jsme sem repliky zlacených tapet, které tady kdysi byly,“ upozorňuje na první zajímavost kunsthistorička Maja Havlová.

Prostory, kde vzniká nová prohlídková trasa Stříbrnice, byly téměř osmdesát let depozitářem. „Většinou ty apartmány sestávaly z ložnice, salónu a pokoje pro služebnictvo,“ popisuje pokoje Maja Havlová.

Zajímavá výmalba vznikla díky speciálním šablonám. „Myslím, že na tom restaurátoři strávili opravdu hodně dlouhou dobu, protože ty jednotlivé šablony znázorňují květinové girlandy v kovových mřížích. Jsou opletené břečťanem nebo růžemi a pás těch jednotlivých šablon musel na sebe navazovat,“ říká kunsthistorička.

Stejné indické tisky, které návštěvníci uvidí ve dvou komnatách, jsou i ve sbírkách šlechtického rodu Lichtenštejnů. „Schwarzenbergové a Lichtenštejnové mezi sebou soupeřili o to, kdo bude mít cennější předměty ve svých sbírkách, a oba rody si nakoupily stejný typ výzdoby,“ vysvětluje Maja Havlová.

Vyvrcholením celé prohlídkové trasy bude místnost se schwarzenberským stříbrem od renesance až po 19. století. „Budou zde schwarzenberské stříbrné talíře, do kterých jsou vložené cenné mince nebo různé medaile z všelijakých výstav. Uprostřed pak lidé uvidí nejcennější kusy stříbrných předmětů ze schwarzenberských sbírek,“ doplňuje kunsthistorička.

Prohlídková trasa Stříbrnice by na zámku Hluboká měla být otevřena na začátku září letošního roku.

Spustit audio