Na obou stranách hranice vznikl dokument o Novohradských horách

22. duben 2017

V jednom vše, ve všem jen jedno. Tak se jmenuje nový česko-německý dokument Lenky Ovčáčkové, který vypráví o lidech a krajině Novohradských hor. Filmový projekt se dotýká historie i současnosti. Jihočeskou premiéru má v sobotu večer v kostele v Pohoří na Šumavě.

„Mně Novohradské hory vždycky nějak fascinovaly. Svůj poslední dokument Hluboké kontrasty jsem natočila o Šumavě, pojala jsem ho historicky celostně, to znamená od Novohradských hor až po tu horní část, ale ty Novohradské hory tam nebyly úplně včleněny,“ vysvětluje autorka.

Inspirací jí bylo také to, když při psaní dizertační práce narazila na jméno Jiřího Františka Augusta Buquoye a jeho všestranný způsob myšlení. „Tenkrát jsem si říkala, že by bylo hezké to snoubit,“ dodává.

Dokument začala natáčet asi před rokem a až díky tomu podle svých slov skutečně poznala Novohradské hory. „Samozřejmě jsem tudy do té doby projížděla, ale to je povrchní. Až díky tomu, že tam mluvíte s lidmi, proniknete do toho časoprostoru,“ říká Lenka Ovčáčková.

Po premiéře v Pohoří na Šumavě budou další jihočeskou zastávkou dokumentu 6. května Nové Hrady.

autor: pfr
Spustit audio