Na Pražském předměstí se má za parkování platit už od září

30. březen 2017

Na parkování v Českých Budějovicích má dohlížet nový informační systém. Má do budoucna usnadnit vyhledávání volného místa, ale i placení a kontrolu parkovného. Z městského rozpočtu na něj v příštích deseti letech půjde přibližně dvacet milionů korun.

Koalice hnutí ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS v českobudějovickém zastupitelstvu našla podporu pro nový informační systém zón veřejného parkování. Teď vypíše radnice výběrové řízení na poskytovatele. „Směřujeme k tomu, aby se nepoužívaly čistě jen papírové parkovací lístky, které se umisťují za okna automobilů, ale aby bylo možné tu kontrolu provádět přes registrační značku vozu,“ dodává náměstek primátora Petr Holický z hnutí ANO.

Diskuse o informačním systému vyvolala i širší debatu o zavádění parkovacích zón na území krajského města. Určité výhrady má například Jan Zahradník z ODS. „Parkovací zóny na příjezdových komunikacích podporujeme, ale vyžadujeme, aby tady byl určitý systém návazné dopravy od těch parkovacích zón do centra. To je, myslím, nezbytné,“ řekl.

Jako nepřipravený označil plán na zavádění parkovacích zón na Pražském předměstí Petr Branný z opoziční KSČM. Varoval před zaváděním systému, jaký už je v Praze. „Tak to dopadne i v Českých Budějovicích. Bude to zatím postihovat jenom určitou zónu a auta lidí, kteří dojíždí, se budou tlačit tam, kde je to možné,“ myslí si.

Nedostatky vidí Petr Braný i v přípravě záchytných parkovišť. „A navíc se uvažuje o zpoplatnění takových míst jako třeba u Otýlie. Dovedete si představit, co by to neslo společensky za problémy. V tom je ten rozpor. Jsme pro systém, ale začít od jiného konce,“ říká.

Informační systém bude českobudějovická radnice zavádět postupně. Parkovací zóny na Pražském předměstí mají začít platit už od 1. září. Následovat budou i další části širšího centra.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio