Na řece Lužnici v Plané budou nová mola, vstupy do vody i úvaziště pro lodě

23. únor 2018

Obnovu nábřeží dokončí v Plané nad Lužnicí na Táborsku. Na pravém břehu řeky bude odpočinková zóna s promenádou, projektanti myslí i na vodáky nebo lidi, kteří tu chtějí pořádat piknik. Radnice za projekt zaplatí přes sedm milionů korun.

„Je to krásné místo na procházky a krásně se tu jezdí také na kolečkových bruslích,“ popisuje nábřeží starosta Jiří Šimánek.

Obnova celého prostoru začala už po ničivých povodních v roce 2002. Je tu nová mobilní protipovodňová zeď, řeku lemuje tři metry široká asfaltová cesta, lidé mohou odpočívat na lavičkách a mohou se sem vydat i večer, protože je tu nové veřejné osvětlení.

Teď přibyde i několik míst, která budou sloužit ke vstupu do řeky. „To jsou místa, kam se lidé chodí koupat. Součástí úpravy budou vstupní schody do řeky, budou tam úvaziště na lodě, chceme, aby sem lidé jezdili na kolech i na lodích,“ říká starosta. Kromě toho se objeví i dostatečně prostorná mola, na kterých lidé budou moci roztáhnout deku.

Pro obyvatele města je lužnické nábřeží srdeční záležitostí. „Moc se mi líbí, jak se to tady za poslední roky změnilo. Je tu klid, je to hladké, upravené, pěkné, nemá to chybu,“ chválí Marie Hejnová.

Projekt obnovy počítá i s využitím nábřeží pro místní základní školu, která stojí jen pár metrů od řeky. „Jedno velké schodiště bude těsně za školou, bude široké, se sedáky, takže ideální pro výuku výtvarné výchovy. Další místo bude připravené pro takovou venkovní třídu,“ vysvětluje Jiří Šimánek.

Nové nábřeží Lužnice má lidem začít sloužit letos v létě.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio