Na Šumavě je po 150 letech vlčí smečka. Letos se narodila minimálně tři vlčata

10. srpen 2017

Desetivteřinové video přineslo odborníkům očekávaný důkaz. Na Šumavě se utvořila vlčí smečka. Tři mláďata zachytila fotopast v Bavorském lese. Vlčí smečka se tak v šumavské volné přírodě objevila po 150 letech.

Na videu jsou vidět lesknoucí se oči zřejmě dospělého vlka a pak přímo před kamerou projdou v zástupu tři vlčata. Tím záznam končí. „Bohužel to byl starší typ fotopasti, proto ten záznam má jen deset vteřin. Přesto je jisté, že se nám tady utvořila vlčí smečka. Očekávali jsme to od roku 2014, kdy se pomalu začaly na našich fotopastech objevovat záznamy jednotlivých vlků,“ vysvětluje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Na začátku letošního roku zachytili už v Bavorsku na jediném snímku dva vlky, kteří jdou za sebou. Genetické rozbory jejich trusu pak potvrdily, že se jedná o samce se samicí. Nejnovější záznam mláďat je tak jen vyústěním toho, co odborníci předpokládali.

Díky genetice se také ví, odkud vlci na Šumavu přišli. „Samec pochází z alpské populace vlka a samice naopak z populace, která je na německo-polských hranicích. Dá se předpokládat, že když se tito dva vlci dali dohromady, tak by to měl být i geneticky zdravý pár a měla by ta smečka být docela silná,“ dodává Jan Dvořák.

Další testy prokážou, jestli právě tato vlčí smečka napadla v červenci ovce v okolí Knížecích Plání. „Ten vlk má samozřejmě docela široký rádius a je otázka, jestli jsou to ti samí. Po útoku na Knížecích Pláních kolegové odebrali genetický materiál z ovcí a zjišťuje se, jestli se nám tady pohybuje jedna vlčí smečka, nebo vlků může být i víc. Obě varianty jsou zatím možné,“ říká mluvčí parku.

Existence jedné smečky už je ale potvrzena, a to je zásadní zpráva nejen pro ekology, ale i pro šumavské zemědělce. „Je otázkou, co teď bude následovat. V každém případě chovatelé dobytka a ovcí by se měli vážně zabývat zabezpečením svých stád, protože nebezpečí, že vlci vlétnou do toho stáda, tady je,“ připomíná Jan Dvořák.

Odborníci podle něj ale spíše předpokládají, že se vlci teď vrhnou na přemnoženou populaci jelena evropského. „To je pro ně zásadní, ale uvidíme. Všichni se teď učíme s vlky žít. Snažíme se nabrat zkušenosti, jak udělat opatření, aby vlk nedecimoval stáda,“ dodává.

Kdo naopak podle Jana Dvořáka nemusí mít z vlka žádné obavy, jsou turisté. Vlci se totiž lidem vyhýbají.

autor: en
Spustit audio