Na Šumavě mohou lidé pozorovat vlky

2. listopad 2015

Atrakci pro turisty nabízí nové návštěvnické centrum, které tam vybudovala správa národního parku. Lávka přímo nad vlčím výběhem umožňuje vidět celou vlčí rodinku.

Srní na Šumavě má novou atrakci pro turisty. Správa Národního parku Šumava otevřela návštěvnické centrum, tentokrát zaměřené na vlky. Stejně jako v nedaleké Kvildě, i tady stálo centrum přes sedmdesát milionů korun. V expoziční hale se mohou návštěvníci o těchto šelmách dozvědět řadu informací a také poslouchat různá audia nebo shlédnout několik tematických krátkých filmů.

Za pozornost kromě výběhu a interaktivní expozice stojí i hlavní budova, která v sobě spojuje prvky moderní architektury a tradiční šumavské chalupy. V celém objektu jsou různě vysoké stropy, podle funkce jednotlivých místností. Někde je na zemi betonová stěrka, jinde dubová podlaha, a zatímco například v hlavní hale je jedna stěna téměř celá prosklená, v dalších částech domu jsou malá okénka, jako v typické šumavské chalupě.

„Samozřejmě, tak jako to bylo na Kvildě, tak to vlastní návštěvnické centrum je opět energeticky pasivní dům a já si myslím, že je to jeden z mála energeticky pasivních domů pro veřejnost v České republice," uvedl náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Miloš Juha.

Návštěvnické centrum je energeticky pasivní dům. Zvenku je celý dům obložený modřínem, který není nijak ošetřený

Lidé uvidí i tři malá vlčata

Zvenku je celý dům obložený modřínem, který není nijak ošetřený, a tak postupem času hodně zešedne. A právě u návštěvnického centra začíná i venkovní okruh s informačními tabulemi, který vede až výběhu vlků. V této době tam návštěvníci mohou vidět kompletní rodinku. Mateřský pár tvoří vlčice z Německa a vlk z plzeňské zoo, letos na jaře se jim narodila tři vlčata. Výběh má zhruba tři hektary a nad ním v korunách stromů vede zhruba 300 metrů dlouhá dřevěná lávka s odpočívadly a lavičkami.

„V tom nejvyšším bodě je vysoká kolem šesti metrů a máte pocit, jako když jdete volně lesem s vlky. Lávka končí velkou terasou a na těch odpočinkových místech jsou připraveny lavičky zhruba pro nějakých třicet lidí. Ti se můžou jednak kochat přírodou, jednak vidět do výběhu anebo profesionální fotografové si tam nafotí vlky jako ve volné přírodě," popsal Miloš Juha s tím, že na rozdíl od pozorování jelenů ve Kvildě, by tady prý návštěvníci měli být úspěšnější.

Výběh má zhruba tři hektary a nad ním v korunách stromů vede zhruba 300 metrů dlouhá dřevěná lávka s odpočívadly a lavičkami

„S vlky je to výhodnější v tom, že jednak ten výběh je přehlednější a jednak vlci jsou velmi akční a stále jsou v nějakém pohybu, takže málokdy se stane, že by nebyli vidět a jsou vidět dobře," vysvětlil Juha.

Návštěvnické centrum Vlci bude přístupné celoročně kromě dubna. Vstup do něj je zdarma, parkoviště za poplatek. Další podrobnosti jsou k dispozici na adrese: http://www.npsumava.cz/cz/5802/sekce/navstevnicke-centrum-srni

Nedaleko šumavského Srní mohou lidé pozorovat vlky
autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio