Na turistických trasách Šumavy leží stromy, správa parku chce zákaz vstupu do lesa

21. srpen 2017

Motorové pily zní šumavskou krajinou. Dřevorubci odstraňují stromy, které v noci z pátku na sobotu popadaly na cyklistické a turistické trasy. Oblast kolem Stožce se možná pro turisty uzavře úplně.

Na šumavské cesty stále míří cyklisté, pěší turisté i lidé na in-line bruslích. Například na Vltavskou trasu z Nové Pece do Stožce se vydal pan Jiří s manželkou. „Jedeme do Stožce na oběd, tak doufáme, že tam budou mít elektřinu a že budou vařit,“ komentuje.

Vltavskou cestu se podařilo správcům Národního parku Šumava už prořezat, přesto je sjízdná s opatrností. „Stromy jsou v těchto místech nejen popadané, ale i nahnuté, nalomené a mohou i v dalších dnech padat,“ upozorňuje Adam Diviš z Informační a strážní služby Národního parku.

Ten nyní projíždí kolem Schwarzenberského kanálu a po rakouské cestě a každou chvíli musí zastavovat cyklisty nebo pěší a upozornit je na nebezpečí.

Na odstraňování polomu pracuje na Šumavě dřevorubec Roman Petřík. „Je to nebezpečné. Dřevorubec, který je někde schovaný a pracuje, nevidí na cestu a turisté jsou všímaví, chtějí vidět, jak se to dělá. Strom, který je napružený, se vymrští a může dojít i ke smrtelnému úrazu,“ varuje.

Správa národního parku Šumava požádá v pondělí obce v okolí o vyhlášení zákazu vstupu do lesa. „Pravděpodobně bude nevyhnutelné požádat i o toto opatření, které bude pro turisty nepříjemné, ale je to pro jejich bezpečnost. Stromy jsou popadané na mnoha místech, dále mohou být poškozeny kořenové systémy, stromy jsou nakloněné a mohou padat, i když třeba není vítr,“ dodává Jan Kozel, vedoucí odboru péče o lesní ekosystémy.

Polámané stromy budou lesníci odklízet do zimy.

V Národním parku Šumava likvidují následky bouře. Na cestách jsou popadané stromy, další ještě mohou padat
V Národním parku Šumava likvidují následky bouře. Na cestách jsou popadané stromy, další ještě mohou padat
autor: hoch
Spustit audio