Na Vltavu míří každé léto téměř čtvrt milionu vodáků, řeka se mění v dálnici

23. červenec 2017 10:38

Sociální sítě zaplavily na začátku července snímky Vltavy, která se proměnila v dálnici. Před jezy v Rožmberku, Českém Krumlově nebo ve Zlaté Koruně se tvořily kolony raftů a kánoí. Místní už si na davy vodáků zvykli, ti skalní se řece v létě raději vyhýbají.

Každý rok se na Vltavu vypraví zhruba čtvrt milionu turistů. „Když pojedete třeba v úterý z Vyššího Brodu, tak ty kempy jsou poloprázdné a je to úplně v klidu. Nesmí se jezdit 5. a 6. července, když jsou svátky,“ má jasno Pavel, který na řeku vyrazil s přítelkyní.

„Ten sport se zpopularizoval a jezdí čím dál tím více lidí, kteří nejsou vůbec zkušení na vodě. Bývají to hlavně party kamarádů na raftech,“ popisuje Pavel Mačuda ze Sdružení kempů a půjčoven lodí na Vltavě.

Vodácký byznys začal na nejdelší české řece kvést zhruba před patnácti lety. Je to díky stálému odtoku z Lipna, který zajišťuje její celoroční sjízdnost. Podnikatelé kolem řeky se začali přizpůsobovat turistům. „Lidé už nejsou tolik zvyklí jezdit jenom se stanem, opravdu chtějí ten komfort, často s sebou na lodi ani nechtějí vozit mnoho zavazadel,“ dodává Pavel Mačuda.

Z Lipna do Vltavy stabilně odtéká šest kubíků vody za sekundu. Takový průtok dokáže zajistit samočištění řeky. Masy návštěvníků pak podle ředitele závodu Horní Vltava Zdeňka Zídka vodu nepoškozují. „Ti vodáci v podstatě jenom plují, nic do té vody nevypouští, takže když bychom uvažovali o nějakém poškozování, jde výhradně o poškozování mechanické,“ říká.

Mnohem větším problémem jsou odpadky, které vodáci z lodí vyhodí nebo je ztratí při splouvání jezů. „Před chvilkou jsme sebrali petku, co plavala ve vodě,“ upozorňuje vodák Pavel. V jeho lodi kromě sebrané PET lahve leží také vratné kelímky z pevného plastu. To je na řece novinka.

„Bylo čím dál víc vodáků bordelářů, kteří vyhazují vlastní petky, sklo, spoustu jednorázových plastových kelímků, tak vznikl nápad používat zálohované kelímky. Na řece to je určitě znát. Jenom, co pozorujeme podle odpadu, který vyprodukujeme, máme o třetinu menší množství,“ uvádí provozní projektu Jedu vodu Karel Malák.

Alkoholem opojení vodáci přidělávají práci také strážníkům městské policie. „Nevzpomínám si, že by si stěžoval někdo z kempu, protože jsou tam všichni za stejným účelem, ale spíš obyvatelé, kteří bydlí v okolí. Stěžují si na rušení nočního klidu, takže to pak řešíme převážně domluvou. Pokud je to nutné, udělíme pokutu,“ dodává zástupkyně velitele městské policie v Českém Krumlově Hana Dubeňová.

autor: hoch
Spustit audio