Na vodní cestě z Budějovic na Orlík brzy zmizí poslední překážka

27. září 2016

Z Českých Budějovic na Orlík nebo až do Prahy budou moci lodě jezdit už za sedm měsíců. Slibuje to Ředitelství vodních cest. Příští rok na jaře chce dokončit projekt splavnění Vltavy. Poslední překážkou je jez ve Hněvkovicích.

Výletní lodě teď vozí turisty z Českých Budějovic do Hněvkovic. Kapitán jedné z nich Michal Borovka se těší, až bude řeka celá splavná. „Když jsme tu jezdili dřív, bylo lodiček po málu. Teď lidé přišli na to, že tato zábava je také docela fajn, takže počet lodí se zvedá a je to znát,“ říká.

Jedinou překážkou pro lodě plující z Českých Budějovic na Orlík teď představuje jez v Hněvkovicích. Už za sedm měsíců by se to ale mělo změnit. Ředitelství vodních cest právě buduje na hněvkovickém jezu plavební komoru.

„Stavební práce probíhají především v předpolí plavební komory, vlastní komora je téměř hotová a montuje se její technologie. V neposlední řadě musí být dobudován i navazující jez, který slouží k provádění vody skrz tento plavební stupeň, protože celá tato stavba nesmí žádným způsobem omezit průchod povodní a tím pádem ohrozit okolí,“ popisuje Jan Bukovský z Ředitelství vodních cest.

Jez v Hněvkovicích patří mezi nejstarší u nás. Unikátní bude i velínem, který bude jako jediný v České republice stát uprostřed řeky. „Mezi plavební komorou a břehem bude multifunkční kanál, což bude jednak koridor pro povodňové průtoky, bude fungovat jako rybí přechod a pak v neposlední řadě je tady vybudovaná příprava pro slalomovou dráhu pro kanoisty,“ doplňuje Jan Bukovský.

Hněvkovická plavební komora by měla být dokončená za sedm měsíců. Potom budou moci plout lodě z Českých Budějovic až na Orlík. Ty menší, které překonají i přehrady, dokonce až do Prahy.

autor: hoch
Spustit audio