Na základně vědců z Jihočeské univerzity ve Špicberkách bude vlát vlajka Budějovic

14. červen 2012

Vlajka města České Budějovice se poprvé dostane až do Arktidy. Příští týden ji tam s sebou bere skupina vědců z Jihočeské univerzity.

Vědci budou v polární oblasti Svalbard zhruba tři měsíce pokračovat ve výzkumu živé i neživé přírody. Členům expedice dnes vlajku slavnostně předal primátor Juraj Thoma.

„Viděl jsem obrázky, kde bude vlajka vlát, a je to moc hezké. Jsem rád, že Budějovice podporují univerzitu a tenhle typ výzkumu. V minulých měsících jsme řešili také otázku majetkového vypořádání mezi městem a univerzitou, aby mohly vzniknout laboratoře, které zpracovávají výsledky toho, co se nasbírá na Svalbardu. Mám z toho opravdu velkou radost,“ neskrývá nadšení Thoma.

Prvními úkoly polární expedice budou například úklid chaty nebo doprava materiálu z domova polskou lodí do blízkosti výzkumné stanice. Od minulého roku se expedice mohou účastnit i studenti v kurzu polární ekologie. Podle člena výpravy a parazitologa Olega Ditricha byl i letos zájem velmi silný.

„Měli jsem letos velký převis poptávky, vybírali jsme každého desátého. Takže jsme nakonec vybrali velmi motivované studenty, kteří přišli s nějakým smysluplným projektem, co tam chtějí dělat. Máme tam například diplomanta, který je virolog a chce v Arktidě chytat komáry a klíšťata a hledat v nich viry,“ říká Ditrich.

První skupina vědců z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zamíří do výzkumné stanice v Arktidě příští neděli 24. června.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio