Na zámku v Krumlově obnovují granátnickou gardu, podobná je jen v Londýně a Kodani

24. květen 2017

Nablýskané uniformy, vysoké medvědí helmy a dlouhé pušky. To jsou hlavní znaky schwarzenberských granátníků, kteří už dva roky působí na zámku Český Krumlov. Od příštího roku chtějí zavést celodenní stráž.

Proto ve středu gardisté podepsali memorandum o spolupráci s památkáři i radnicí. K celoroční službě bude ale potřeba víc peněz.

Hejtman schwarzenberské granátnické gardy Martin Neudörfl chce v červnu zahájit internetovou sbírku na milion korun. „Ten nám otevře cestu k výrobě nových uniforem. Jedna stojí do padesáti tisíc korun, ovšem s doplňky a zbraněmi nakonec dosáhne cena až sto tisíc korun. Z peněz, které chceme vybrat, bychom samozřejmě financovali levnější variantu. Zároveň nám zbydou i nějaké peníze na to, abychom zahájili rekonstrukci kasáren,“ říká.

Schwarzenberské granátníky už je možné na zámku v Českém Krumlově vidět, od příštího roku chtějí ale zavést celodenní stráž

Obnovu kasáren oceňuje ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec. „Kromě toho, že ten prostor bude sloužit jako zázemí gardy, tak to bude malé muzeum. Je to tedy další prostor, kde se otevírá téma kulturního dědictví, a navíc v tomto případě je to kulturní dědictví, které je pěkně vidět a je reprezentativní a doprovází různé akce,“ připomíná.

Podobnou gardu má podle kastelána českokrumlovského zámku Pavla Slavka už jen londýnský nebo kodaňský královský dvůr. „S gardisty na druhém nádvoří zámku získá Český Krumlov něco naprosto charakteristického, ikonického, co ho provázelo přes tři staletí, což je nesmírně důležitý fenomén,“ komentuje.

Čtěte také

Původní gardisté měli za sebou i skutečnou vojenskou službu. Na svého dědečka, jednoho z posledních gardistů, který v Krumlově sloužil ještě ve čtyřicátých letech, vzpomíná Jan Prokeš. „Účastnil se první světové války, byl na Piavě a byl v hudební kapele. Kapela před bojem zahrála nějaký ten marš, aby nabudila atmosféru. Na bojiště se dědeček nikdy nedostal, ale vyprávěl nám, že měli takový hlad, že obraceli kapsy a vybírali drobky chleba z písku, který se jim tam dostal,“ popisuje.

S granátníky má dobrou zkušenost českokrumlovský medvědář Jan Černý. „Mně a našim medvědům pomáhají opravdu hodně tím, že tady hlídají o medvědích Vánocích. Když tady nebudou a nebudou to nekompromisně držet, tak se může něco stát,“ dodává.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio