Nález archeologů posouvá historii Volar až do 13. století

26. duben 2017

Dějiny Volar na Prachaticku se posouvají. Archeologové našli při rekonstrukci náměstí keramiku a kovové hřeby už ze 13. století. Opravy ale nadále pokračují podle plánu.

V současné době je volarské náměstí nejvíc rozkopané. „Odstranili jsme stávající povrchy a kryty, dokončili technické sítě, chystáme se na obnovu vodovodních přípojek a připravujeme lemování obruby a pokládku dlažeb,“ popisuje Jan Zámečník, referent odboru investic a správy majetku města.

Na náměstí tak již nebude asfalt, ale kamenná dlažba. „To bude určitě hezčí, asi se mi to bude líbit víc,“ komentuje Andrea Capůrková.

Kromě dělníků se na staveništi pohybovali také archeologové. Marek Parkman z prachatického muzea oznámil pro Volary významný nález. „Podařilo se nám doložit osídlení z 13. století, to znamená posunout dějiny města zhruba o tři čtvrtě století zpět do minulosti. První písemná zmínka o Volarech by měla být z roku 1359 a námi učiněné nálezy můžeme datovat do druhé poloviny 13. století,“ říká.

Archeologové narazili na jednu větší jámu a dvě kulové jamky. „Materiál, který jsme z nich získali, tvoří převážně keramika a pak několik drobných železných předmětů, hlavě hřeby,“ dodává Marek Parkman.

Dějiny Volar se tedy posouvají, ale termíny rekonstrukce náměstí ne. „Práce jdou podle termínů, zatím plníme, stíháme. První etapa by měla být otevřena 20. května a následně do 31. července by měla být hotová druhá etapa, takže stihneme Slavnosti dřeva,“ uzavírá Jan Zámečník.

autor: Václav Malina
Spustit audio