Národní kronika sbírá vzpomínky. Přispět může každý

11. říjen 2017

Po Českých Budějovicích jsou Prachatice druhou zastávkou výstavy Národní kroniky. Na Velkém náměstí můžete vidět velkoformátové fotografie známých osobností i méně známých lidí, kteří přispívají do projektu Nadace Charty 77 svými vzpomínkami.

„Máme projekt Senzační senioři a chceme, aby byli vidět skvělí senioři, kteří jsou aktivní, nevykašlali se na svůj život a chtějí si toho ještě spoustu užít. Proto jsme začali s Národní kronikou a sbíráme vzpomínky a paměti. Tahle výstava má na Národní kroniku upozornit a ukázat, že každý může přispět svojí vzpomínkou,“ řekla mluvčí projektu Národní kronika Kateřina Sodomková.

Národní kronika funguje jako elektronický archiv. Na webových stránkách narodnikronika.cz najdou lidé jednoduchý formulář, do kterého mohou napsat svoji vzpomínku, například na to, jak se změnilo město, ve kterém žijí. K příspěvkům je možné doplnit i fotografie.

Kurátorem výstavy velkoformátových fotografií je Miroslav Houška. Na snímcích jsou známé osobnosti jako Iva Janžurová a Pavel Šporcl, ale také bývalý starosta Prachatic Miroslav Bojanovský.

Toho fotografoval Karel Rabenhaupt. „Focení trvalo celých dvacet minut. Udělali jsme asi 250 fotek, já jsem pak vybral deset, o kterých jsem si myslel, že vystihují pana Bojanovského, a poslal jsem je nadaci, aby si vybrali tu nejlepší,“ popsal.

Miroslav Bojanovský má u fotografie za jménem uvedeno, že je sadařem. „To je můj velký koníček. Když člověk jde do důchodu, je seniorem, měl by něco dělat, nezůstat sedět doma. Mě by to nebavilo,“ dodal a na vernisáž přinesl červená jablka.

Putovní výstava Národní kroniky potrvá v Prachaticích do 15. října.

autor: Václav Malina
Spustit audio