Návod na výrobu kamene mudrců i obrázky starých řemesel vystavují v Třeboni

9. únor 2017

V Domě Štěpánka Netolického v Třeboni pokračuje výstava věnovaná Rožmberkům, šlechtickému rodu, který se významně zapsal do dějin města. Expozice připomíná výročí 650 let od jejich vlády. Stopy Rožmberků najdou lidé dodnes v historickém jádru města i v celé třeboňské krajině.

„Koncept výstavy byl původně jiný, ale při shromažďování všech artefaktů jsme zjistili, že by se to sem nevešlo, takže začal výběr toho nejlepšího, co bychom mohli předvést a ukázat,“ říká kurátor Augustin Kotil.

V domě, který patřil rožmberskému rybníkáři Štěpánku Netolickému, tak návštěvníci například uvidí kopie nejdůležitějších listin, které ukrývá třeboňský archiv. „Ve vitríně máme kupní smlouvu, jíž Rožmberkové koupili druhou polovinu města. Dále tady máme listiny, které zaručují městu práva měst královských,“ doplňuje kurátor.

Dále si lidé všimnou dobových oděvů z období renesance nebo křivule z pálené hlíny. „To je originál zapůjčený z Jihočeského muzea. Takové křivule používali alchymisté, kteří byli tady v Třeboni. U křivule návštěvníci uvidí takové podivné obrázky - to jsou originály, které se dochovaly po alchymistech v archivu, měl by to být návod na výrobu kamene mudrců,“ ukazuje Augustin Kotil.

V půdní galerii se snaží tvůrci výstavy ukázat, jak se žilo běžným lidem v době rožmberské. „Doba přála vzniku různých cechovních organizací. Ve městě vzniklo třináct různých cechů a my se tady snažíme představit, co to byl cech. Máme z muzea zapůjčené třeba cechovní truhly a různé cechovní poháry a jednotlivé cechy představují také obrázky na panelech,“ říká kurátor.

Panely vyrobila výtvarnice Helena Gráfová. „Nejvíc inspirace přišlo z knih, ale některá řemesla bylo tak náročné najít, že jsem musela pátrat na Googlu v němčině a hledat obrázky. Třeba takový mydlář nebo voskař v českých zdrojích moc není,“ popisuje.

Obrázky mají přiblížit řemesla především dětem. „Testovala jsem to na vlastních dětech. Vždycky jsem se ptala, jestli se jim to líbí, jestli vidí to, co chci, aby tam bylo viděno,“ dodává. Výstava 650 let Rožmberků v Třeboni potrvá do konce února.

autor: pfr
Spustit audio