Nejlepší marmelády světa už vaří Jozefína Růžičková ve vlastní kuchyni

Jozefína Růžičková z Prachatic získala loni za své džemy hlavní cenu na soutěžích Great Taste Awards a World's Original Marmalade Awards - Foto: Václav Malina

Jozefína Růžičková z Prachatic získala loni za své džemy hlavní cenu na soutěžích Great Taste Awards a World's Original Marmalade AwardsFoto: Václav Malina

Jozefína Růžičková z Prachatic je držitelkou světových ocenění za džemy vlastní výroby. Za fíkovo-hruškový džem s bílým rumem dostala tři zlaté hvězdy v „gastronomických Oscarech“ Great Taste Awards. V soutěži World's Original Marmalade Awards získala devět zlatých medailí.

„Když jsem se v březnu hlásila do dvou soutěží ve Velké Británii, tak mě ani nenapadlo, že na obou dostanu vlastně nejvyšší cenu,“ komentuje. V klání Great Taste Awards porazila Jihočeška 12 tisíc přihlášených. 

K úspěchům pak přidala i titul Živnostník roku od Hospodářské komory a hlavně novou kuchyni. Nemusí tak už po nocích vařit v pronajatém farmářském obchůdku. „Koupili jsme dům, kde předtím byla sauna a posilovna, takže ze suché sauny máme teď mokrou citronovou saunu,“ komentuje. 

 

Královnu marmelád v její kuchyni navštívil Václav Malina

Vložit na svůj web

Budování nové kuchyně ale trvalo déle, než si myslela. „Já jsem měla představu, že za měsíc budu vařit, ale musela se předělat elektřina a voda. Každý ví, že řemeslníků je dnes málo, takže to bylo obtížné, ale přes známé a sousedy jsem to dotáhla do zdárného konce,“ dodává. 

V kuchyni jí pomáhá brigádnice Gabriela, která za prací dojíždí. Zpracovává například klementinky. „To jsou biomandarinky, dávají se do marmelád i s kůrou, proto jsou v bio kvalitě. Teď je připravím na krájení a marmeláda z nich bude už večer,“ popisuje. 

Brigádnice Gabriela pomáhá královně marmelád Jozefíně Růžičkové v její nové kuchyně - Foto: Václav Malina

Brigádnice Gabriela pomáhá královně marmelád Jozefíně Růžičkové v její nové kuchyněFoto: Václav Malina

Inspirace pro džemy najde často Jozefína Růžičková podle svých slov náhodou. „Základní pravidlo jsou barvy. Nerada míchám třeba oranžové ovoce s černým, snažím se držet barvu, aby i výsledná barva džemu byla hezká,“ vysvětluje. 

„Často vznikne něco i z nouze. Teď mám hodně kdoulí a budu přemýšlet, co s nimi, aby se prodávaly líp než jen jako kdoulové pyré,“ uzavírá. 

A možná právě s kdoulemi by chtěla Jozefína Růžičková uspět v dalších světových soutěžích výrobců marmelád a džemů. 

Autor:  Václav Malina
Pořad: Zprávy  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: pondělí–neděle každou celou hodinu od 05:00 do 19:00  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  silnice I/4 (ulice Pasovská), Vimperk, okr. Prachatice, omezení, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, Od 12.03.2018 07:00 Do 21.04.2018 23:59, demolice objektů na pozemcích parc. č. 1507 a 1508, v době ...
  silnice I/3, Rzavá - Moraveč, okr. Tábor, oprava povrchu vozovky, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 06.03.2018 00:00 Do 29.06.2018 23:59, částečná uzavírka silnice I/3 vpravo ve směru jízdy Moraveč ...
  silnice I/3, Lhotice, okr. České Budějovice, oprava povrchu vozovky, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 27.02.2018 10:00 Do 27.10.2018 23:59, Úplná uzavírka silnice I/3 sjezd a nájezd MUK Lhotice ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace