Nejlepší marmelády světa už vaří Jozefína Růžičková ve vlastní kuchyni

29. leden 2018 12:05

Jozefína Růžičková z Prachatic je držitelkou světových ocenění za džemy vlastní výroby. Za fíkovo-hruškový džem s bílým rumem dostala tři zlaté hvězdy v „gastronomických Oscarech“ Great Taste Awards. V soutěži World's Original Marmalade Awards získala devět zlatých medailí.

„Když jsem se v březnu hlásila do dvou soutěží ve Velké Británii, tak mě ani nenapadlo, že na obou dostanu vlastně nejvyšší cenu,“ komentuje. V klání Great Taste Awards porazila Jihočeška 12 tisíc přihlášených.

K úspěchům pak přidala i titul Živnostník roku od Hospodářské komory a hlavně novou kuchyni. Nemusí tak už po nocích vařit v pronajatém farmářském obchůdku. „Koupili jsme dům, kde předtím byla sauna a posilovna, takže ze suché sauny máme teď mokrou citronovou saunu,“ komentuje.

Budování nové kuchyně ale trvalo déle, než si myslela. „Já jsem měla představu, že za měsíc budu vařit, ale musela se předělat elektřina a voda. Každý ví, že řemeslníků je dnes málo, takže to bylo obtížné, ale přes známé a sousedy jsem to dotáhla do zdárného konce,“ dodává.

V kuchyni jí pomáhá brigádnice Gabriela, která za prací dojíždí. Zpracovává například klementinky. „To jsou biomandarinky, dávají se do marmelád i s kůrou, proto jsou v bio kvalitě. Teď je připravím na krájení a marmeláda z nich bude už večer,“ popisuje.

Brigádnice Gabriela pomáhá královně marmelád Jozefíně Růžičkové v její nové kuchyně

Inspirace pro džemy najde často Jozefína Růžičková podle svých slov náhodou. „Základní pravidlo jsou barvy. Nerada míchám třeba oranžové ovoce s černým, snažím se držet barvu, aby i výsledná barva džemu byla hezká,“ vysvětluje.

„Často vznikne něco i z nouze. Teď mám hodně kdoulí a budu přemýšlet, co s nimi, aby se prodávaly líp než jen jako kdoulové pyré,“ uzavírá.

A možná právě s kdoulemi by chtěla Jozefína Růžičková uspět v dalších světových soutěžích výrobců marmelád a džemů.

autor: Václav Malina
Spustit audio