Nejrychlejší pozemní lanovka vás vyveze do horského údolí s naučnou stezkou o vzniku Země

Největší vysokohorské rašeliniště v oblasti, přírodní Kneippův chodník, všudypřítomné krávy a výhledy na vrcholky Alp. Takové zážitky nabízí přibližně dvouhodinová nenáročná vycházka ve výšce 1400 metrů nad mořem v hornorakouském horském údolí Wurzeralm.

Přímo na začátek stezky turisty vyveze nejrychlejší pozemní lanovka v Evropě. Stezku, která představí dva miliony let vývoje Země za dvě hodiny, vybudoval starosta nedalekého Spital am Phyrn Aegidius Exenberger.

První zastávka je zaměřená na geologický vznik Země, další u jezírka Brunnsteinersee se věnuje stromům. Stezka je dlouhá přes šest kilometrů, po zhruba dvaceti minutách svižné chůze přijdete k vyhlídkové věži. Poznáte zde divoká zvířata, která v oblasti žijí, například sněžné králíky a kamzíky. Na věži jsou i mikroskopy, díky nimž lidé mohou zkoumat čistotu místní vody.

Dále projdete okolo rašeliniště, které je jedinečné svou velikostí. Ta je dána především tím, že se rašelina z rašeliniště nikdy netěžila.

Horská bystřina je upravená jako Kneippův chodník. Do vody tu naprosto spontánně vlezly místní dívky Elizabet a Martina. Potřebovaly se hlavně osvěžit. „Na svůj region jsme pyšné kvůli jeho rozmanitosti, jsou tu hory, louky a voda. Je to samozřejmě ideální pro milovníky vysokohorské turistiky a horolezectví,“ říkají.

Další zastávka se věnuje životu lidí, kteří žijí v salaších a dodnes údolí obhospodařují, a závěr patří opět vodě formující horninu a místní krajinu.

Lanovka do horského údolí Wurzeralm v hornorakouských Alpách je v nepřetržitém provozu až do 8. října.

autor: pfr
Spustit audio