Největší producent zelí na jihu Čech je s letošní úrodou spokojený

23. září 2017

Úroda zelí na jihu Čech bude letos mírně nadprůměrná. Zelenina dobře narostla díky vydatnějším letním srážkám. Hlávky zelí ale někde poškodily kroupy.

Na čtyřhektarovém poli se zelím v Roudném na Českobudějovicku v těchto dnech pracuje pět brigádníků. „Hlávku vezmu, listy dám stranou a přímo nad košťálem to seříznu. Hlávka se pak hodí na valník,“ popisuje Miloslava Volfová.

Pracovníky sleduje vedoucí krouhárny Zemědělského podniku Malše Roudné Eduard Šebenda, který letošní úrodu hodnotí velmi pozitivně. „Když se takhle podívám na pole a vidím, že hlávky vykukují a bělají, tak vím, že to bude dobrý výnos. Letos to vypadá na lehce nadprůměrnou úrodu, hlávky mají v průměru pět kilo,“ ukazuje.

Ne všechny hlávky jsou ale ukázkové, některé mají v listech díry. „Ty jsou od krup. Naštěstí hlávky už byly v takové kondici a velikosti, že dokázaly kroupy odrazit. My je teď rychle sklidíme, aby nedošlo k zahnití,“ vysvětluje Eduard Šebesta.

Letos do pěstování zelí musel Zemědělský podnik Malše Roudné investovat více peněz. „Kvůli tomu, že voda přišla pozdě, plevele narostly. Takže jsme museli povolat kopu brigádníků, kteří všechno ručně pleli. Museli několikrát pole přejít, a to je spousta peněz navíc,“ říká vedoucí krouhárny.

Ani listy a košťál s kořenem, které zůstávají na poli, nepřijdou nazmar. Jako posklizňový odpad se zaorají a stane se z nich hnojivo.

Když sklizeň nepřeruší nepřízeň počasí, sklidí Zemědělský podnik Malše Roudné zelí ze všech svých polí do konce listopadu.

Spustit audio