Největší rakouská vinařská obec Langenlois je jen hodinu od hranic

Kombinaci zajímavé architektury a mystického podzemního světa vína nabízí jen hodinu od českých hranic vinný svět Loisium. V rakouském Langenlois si lidé mohou prohlédnout 900 let staré vinné sklepy. Muzeum je přizpůsobené dětem a ročně jím projdou desetitisíce návštěvníků.

K dispozici jsou i audio průvodce v češtině. Provedou turisty chodbami, které propojují sklepy u vinohradů spodní části údolí Kamptal, na okraji Langenlois, největší vinařské obce Rakouska. Otevřené jsou tady i soukromé sklepy, kde jsou i lahve z 30. let minulého století.

Sklepní muzeum toho nabízí mnohem víc. „Prožijete příběh vinného hroznu, sklepním labyrintem dojdete až k bednářskému muzeu a také uvidíte, jak žili vinaři před sto lety. Součástí expozice je i moderní vinařství Karla Steiningera a poslední část je inspirovaná mystikou a vínem. V nejnižší části sklepa můžete v klenuté basilice obdivovat snovou laser show,“ vysvětluje ředitelka Heidi Kühmayer.

Prohlídka nevede jenom podzemím. Sklepy lidé projdou do domu, který je zařízený tak, jako by byl právě rok 1924 - s původní ševcovskou dílnou pana Schnitzla, kde své představení odehrají opravené boty.

Prohlídka pak z historie přivede do světa starých mýtů, do světa snů a v interaktivní expozici sami návštěvníci dlaní rozezvučí nástroje a zkomponují hudební doprovod, protože podle průvodce k vínu patří hudba.

autor: pfr
Spustit audio