Několik desítek hasičů i policistů odchytává na Borotínsku stádo býků

15. prosinec 2015

Téměř 200 kusů dobytka uteklo v úterý 15. prosince ze stáje soukromému zemědělci u Borotína na Táborsku. Řidiči by zde proto měli jezdit opatrně. Jde o stádo mladých býků, kteří by neměli být agresivní, přesto by teď lidé neměli chodit ani do lesů v okolí Borotína.

Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů odchytává býky přes padesát hasičů. „Stádo se rozdělilo na tři skupiny, hasiči proto vytvořili rojnice a postupně je pomocí přenosných ohradníků a zemědělské techniky zahání zpět. Více než polovina mladých býků je již v provizorní ohradě,“ uvedla po poledni.

Jak je možné, že ze stáje v Borotíně uteklo celé stádo, neví ani majitel býků, zemědělec Jiří Pejša: „Opravdu netuším. Byla tady paní doktorka ze Státní veterinární správy a říkala, že to bylo zabezpečené nadstandardně. Rozlámali dřevěná vrata, železné hrazení… Nějaký podnět, který zvířata vylekal, tam být musel.“

K odchytu byli vysláni profesionální hasiči z Tábora a jednotky SDH Borotín, Chotoviny, Jistebnice, Mladá Vožice a Tábor. Později si velitel zásahu vyžádal svolání ještě jednotky SDH Sudoměřice u Tábora a kvůli dobré místní znalosti také jednotky ze Středočeského kraje, a to z obcí Mezno a Miličín. Na silnicích u Borotína je i několik policejních hlídek.

Po 13. hodině velitel požádal také o policejní vrtulník. Odpoledne zbývalo odchytit stále ještě asi polovinu stáda. Vrtulník má pomoci s vyhledáním býků, kteří jsou v lese.

Večer hasiči zásah přerušili, v lese zůstalo stálo ještě asi 50 zvířat. Odchyt pokračuje druhý den: Na Borotínsku pokračují v odchytu býků, kteří utekli majiteli stáje

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio