Některé školní jídelny teď nabízejí i svačiny, reagují tak na pamlskovou vyhlášku

24. květen 2017

Ze škol zmizely s pamlskovou vyhláškou automaty a někde zavírají i školní bufety. Některé jídelny proto začaly dětem kromě obědů nabízet i svačiny. Program teď testují například v Dačicích.

Projekt školních svačin spustili na začátku května. Chodí si pro ně v průměru 70 žáků, a to jak na dvou dačických základních školách, tak i na gymnáziu. „Já po ránu nemám moc čas a mamka taky ne, takže tohle je pro mě ideální volba,“ pochvaluje si Zdeněk z kvinty.

Svačiny pro děti připravují ve školní kuchyni Marie Vávrů s Libuší Trávníčkovou. „Dneska budou mít obloženou housku se salámovou pomazánkou, paprikou a salátem. Jindy bývá třeba rybí nebo sýrová pomazánka, někdy mají sladkou svačinu, makovec a tak podobně,“ říká kuchařka.

Nejvíc svačin udají v Základní škole Komenského, kde si pro ně chodí zhruba čtyřicet dětí. „Je dobré, že je každý den něco jiného, že se to neopakuje. Nejvíc mi chutnala asi buchta a pak sýrová pomazánka,“ říká jedna z žákyň sedmé třídy. Mezi zájemci o školní svačiny ale nechybí učitelé ani ředitelka.

Svačiny bude dětem v Dačicích školní jídelna nabízet zkušebně do konce školního roku. Potom zájem dětí vyhodnotí a podle něj bude v projektu pokračovat i v příštím školním roce.

autor: hoch
Spustit audio